– Torrt hö har vi jättesvårt att få tag på, säger Gita Karelius, chef på Ludvika ridskola.
Foder i form av hösilage har säkrats genom bra kontakt med en bonde. Men den höleverans som skulle kommit i augusti har uteblivit. Och det hö som finns har blivit dyrare.
– Höpriserna går alltid upp när det blir en sån här brist. Det var så torrt i maj och juni att de skördar som man tar då blev ungefär hälften av vad man behöver, säger Lars Erik Lönnqvist, näringspolitisk expert på LRF.
Även om regnet varit gynnsamt och kan ge ytterligare en skörd så krävs det uppehållsväder.
– För hö finns det hopp om att kunna skörda i september men det krävs bra skördeväder för att kunna få in det, säger Lars Erik Lönnqvist.
”En ekvation som inte går ihop”
Anna Reilly, ridskolerådgivare på Svenska Ridsportsförbundet, menar att den ekonomiska situationen redan är tuff för många ridskolor – höga kostnader för el, anläggning, personal, och strömedel är faktorer som gör det dyrt att bedriva hästnäring.
– Det är redan en ekvation som inte går ihop för många ridskolor i landet, och högre höpriser blir ännu en del som gör den ekvationen svårare, säger Anna Reilly.
Anna Reilly tror inte att situationen kommer att bli så illa som den torra och varma sommaren 2018. Då behövde många ridskolor importera foder från utomlands.
– I år finns det nog tillräckligt mycket i landet, men troligtvis kommer fodret i år ha sämre kvalitet. Det får hästägare komplettera med tillskott, vilket blir ännu en utgift.