• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En person i en reflexjacka står på en byggarbetsplats med stora kabeltrummor i bakgrunden. Omgivningen är grå och snöig, vilket tyder på kallt väder, och det finns även några sladdar i närheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöförvaltningschefen i Hedemora berättar om PFAS och vad man gör med uppgifterna om höga halter i grundvattnet. Foto: SVT

Höga halter av PFAS på tidigare brandövningsplats i Hedemora – ”Inte förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att hälsovådliga kemikalier upphittats på en gammal brandövningsplats ska Hedemora ta reda på hur omfattande problemet är, och vem som har ansvar för eventuell sanering.

– Vi vet att PFAS förekommer i brandsläckningsskum som man använde när det här området var i bruk, säger Therese Gunnars, miljöförvaltningschefen på Hedemora kommun, om utfallet av länsstyrelsens provtagningar.

Inga lagkrav på att testa vattnet

Idag ligger övergivna kabeltrummor och grushögar på platsen bara ett par minuters bilväg från centrala Hedemora.

I marken är PFAS-halten låg medan grundvattnet påvisar höga halter av de potentiellt hälsovådliga kemikalierna.

– Risken för allmänheten är låg. Vi har testat dricksvattnet, trots att det inte finns lagkrav, och inte hittat PFAS, säger Therese Gunnars.

Frågetecken ska redas ut

Det som är oklart i dagsläget är om det finns PFAS direkt utanför området och i vilken utsträckning. Det ska ´nu utredas vem som är ansvarig för föroreningen.

Per- och polyfluorerade alkylsubstanser, Pfas

Samlingsnamn för mer än 10 000 identifierade ämnen.

Vissa av de syntetiskt framställda ämnena har visats ha negativa effekter på människor och djur.

Vitt spridda i miljön och extremt långlivade.

De används i bland annat brandsläckningsskum.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.