Med Parisavtalets 1,5-gradersmål menas att den globala uppvärmningen inte får överstiga 1,5 grader. Högskolan Dalarna vill vara med och arbeta för miljömålet genom ett klimatramverk.
– Det är viktigt att visa att vi som lärosäte tar klimatförändringarna på allvar och eftersom vi utbildar framtidens medborgare och ledare har vi möjlighet att medvetandegöra både utmaningar och lösningar, säger Martin Norsell, rektor på Högskolan Dalarna.
Direkta och indirekta effekter
Jörgen Elbe arbetar som prorektor vid Högsklolan Dalarna. Han förklarar att det finns indirekta och direkta effekter av klimatramverket som tagits fram.
– Direkt effekter kan ha att göra med hur högskolan som en organisation arbetar mot miljömålen. Hur vi kan minska vårt eget tjänsteresande till exempel eller hur vi förbrukar saker och ting, säger han och fortsätter:
-Sedan har vi en stor möjlighet att arbeta med indirekta effekter, där syftet är att att få med det i utbildning och forskning. Oavsett vilken utbildning man läser ska man kunna ta del av de här frågorna.
Jörgen Elbe menar att Högskolan länge intresserat sig för miljöfrågor och att det här ramverket kom väldigt passande i tid.
– Vi ska uppmuntra våra forskare att ta hänsyn till dessa frågor, så att man i sin forskning beaktar de frågorna så att de inte faller bort. Det kan ha och göra med bokföring och hälsa till exempel. Vi måste ändra hela förhållningssättet.