Söktrycket till Högskolan i Gävle är högt, men allt färre kommer in. Gävle placerar sig tillsammans med de stora universiteten högt upp på listan över dem som tvingas säga nej till många studenter. Idag är det mer än hälften, 51 procent av de sökande som inte kommer in till den utbildning de valt i första hand.
Och fler som får ett negativt antagningsbesked lär det bli. 600 utbildningsplatser har redan försvunnit sedan 2011. Och ytterligare 500 utbildningsplatser ska bort de närmsta åren. Totalt minskar anslaget med 37 miljoner kronor fram till 2017. I sommar har 24 av 25 kurser ställts in. Det hålls bara en enda sommarkurs på Högskolan i Gävle i år.
– Det ytterst olyckligt att vi måste dra ned på utbildning här eftersom behovet är så stort. Det här innebär att vi inte kan bidra till utvecklingen i länet på det sätt som vi vill, säger rektor Maj-Britt Johansson.
Bakgrunden till de minskade anslagen har att göra med den demografiska utvecklingen, hur befolkningen ser ut de närmsta åren. Kullen med ungdomar 19 till 24 år kommer att vara väsentligt mindre än idag och det måste lärosätena förebereda sig för.
– Det stämmer inte för Högskolan i Gävles del. Majoriteten av våra studenter är äldre. Jag har uppvaktat utbildningsministern flera gånger och hoppas på förståelse för Gävleborgs del med vår höga arbetslöshet. Vi behöver fler utbildningsplatser, säger rektor Maj-Britt Johansson.