• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tvådelad bild på slaktaren Christer Hammarström och förpackningar med björnkött.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blev en jättestorm” – träffa slaktaren Christer Hammarström i klippet. Foto: Anders Hansson/SVT

Högtryck på slakterier i Dalarna efter rekordstor björnjakt

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga björnar har skjutits på kort tid vid årets björnjakt i Dalarna. Christer Hammarström som driver slakteri i Dalfors norr om Rättvik överraskades av tempot.

– Jag stod till fyra på morgonen och styckade, säger han om rivstarten.

Det är första året som Christer Hammarström tar emot björn som han slaktar. Han har sålt 300 kilo kött till en köpare men skulle kunna ta emot lika mycket till för att tillgodose behovet.

Ett trasigt kylrum gjorde att han inte kunde hantera lika många björnar som han hade velat.

Hittills har 81 björnar fällts i länet och jakten har avlysts i alla delområden förutom det nordligaste området där fyra björnar ännu får fällas.

Motsatt läge hos annat slakteri

Länets andra slakteri som tar emot björn, Karelius chark, har samtidigt svårt att bli av med sitt björnkött. Företaget har köpt in runt 30 björnar och kommer inte köpa in fler.

En grossist som de brukar sälja till har redan sin frys full och de försöker nu sälja köttet till matbutiker och restauranger i fjällvärlden.

– Vi försöker hitta köpare så vi får igen pengarna, säger Mikael Karelius.

I videon: Följ med till slakteriet i Dalfors och hör om vad köttet ska användas till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.