Hovnäsfärjan står still – Vattenkraftverken: ”Lägsta tillrinningen på 20 år”

Uppdaterad
Publicerad

Hovnäsfärjan har funnits i drygt 100 år – men de senaste fyra veckorna har den stått still på grund av låg vattennivå i Dalälven.

– Vi har tappat en meter mot vad som är normalt, säger Hans Liljeström, ordförande för föreningen Trelänsleden som ansvarar för att färjan går.

Starta videon ovan för att höra vad den låga vattennivån innebär för Hovnäsfärjan.

Färjeläget ligger ett par mil öster om Avesta och binder samman Västmanland, Dalarna, Uppland och Gästrikland. Årligen är det cirka 15 000 resenärer som använder färjan som ägs av Avesta kommun och drivs av föreningen Trelänsleden.

– Vi tycker att Fortum och Vattenfall, som reglerar vattennivån i Dalälven, ska ta hänsyn till färjans betydelse och göra en risk och konsekvensanalys, säger Hans Liljeström, ordförande för föreningen Trelänsleden.

”Nivån är rekordlåg”

Jan-Ola Silver, ansvarig för vattenkraftverken på Fortum skriver i ett mejl till SVT Nyheter Dalarna:

”Vi har lägsta tillrinningen på 20 år i både Västerdalälven och Österdalälven. Nivån i Trängslet är rekordlåg för årstiden och lägre än normalt i Siljan.

De låga tillrinningarna är en konsekvens av väldigt lite nederbörd under året. Att tappa mer vatten från Siljan än vad som rinner in, skulle innebära att nivån i Siljan sjunker ytterligare.

Vattnet som finns i Siljan kommer att behövas som reglerresurs i det svenska elsystemet då behovet uppstår vid låg vindkraftproduktion”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.