En kvinna sitter i en skogsmiljö bredvid en svartvit hund. Skogen är tät, med höga träd och grönskande undervegetation. Solens ljus filtreras genom träden och skapar en varm och inbjudande atmosfär. Hundens uppmärksamhet är riktad framåt, medan personen verkar njuta av omgivningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se skogsbrandhunden Roy jobba med att upptäcka glöd i den brandhärjade marken. Foto: Anders Hansson/SVT

Hunden Roy i Bjursås känner av dolda glödar efter skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Hunden Roy är en av ett tiotal specialtränade skogsbrandshundar i hela världen. Efter en skogsbrand ska hundarna hjälpa till att hitta glödbränder nere i marken.

– Hundar kan definitivt förkorta arbetet med att hitta glödar, säger hundföraren Charlotte Isaksson.

Glödbränder efter en skogsbrand kan ligga och pyra nere marken länge. Därför kan det behövas mycket bevakning efter skogsbränder, ofta i kombination med bevattning, vilket kostar både tid och pengar.

Det är där skogsbrandhundarna kommer in i bilden.

– Vi människor måste vänta tills vi ser rök, men hundarna hittar glödbränder redan innan det börjar ryka, säger hundföraren Charlotte Isaksson i Bjursås i Falu kommun.

Ett tiotal hundar har utbildning

Hon och Roy har gått en ettårig specialutbildning och är nu certifierade att jobba tillsammans som ekipage.

– Vi behöver nu realistiska träningstillfällen. Så om någon kan erbjuda oss det blir vi verkligen glada, säger Charlotte Isaksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.