Trots förödelsen och de svårigheter som både skogsägare och boende uthärdar efter en brand låter skogen inte vänta på sig. Redan efter några veckor kan man se tecken på livets återkomst när skott från blåbärs- och lingonris sticker upp ur marken.
De små skotten är resultatet av rötter som överlevt branden under jordens yta. Strax därefter tar andra växter och mossor vid, som har anpassat sig till den asktäckta och näringsfattiga jorden.
Kräver eld för att gro
Bland dessa anpassningsbara pionjärväxter finner vi bland annat brand- och svedjenävan. Dessa växter har en unik egenskap – de kräver eld för att kunna gro. Deras frön har anpassats för att överleva under långa tidsperioder och tålmodigt invänta nästa brand.
– Ett år efter en brand kan man hitta de här riktiga brandspecialisterna, vars frön kräver upphettning för att gro. De kan ligga och vänta på en brand i 50-100 år, ibland ännu längre, säger Joachim Strengbom, docent i ekologi.
Följ med till Varglyans naturreservat strax utanför Eskilstuna där Joachim Strengbom delar med sig av fler oväntade milstolpar på skogens väg till återhämtning.