Höga temperaturer väntas den närmaste tiden. Är du rustad för att klara värmen? Foto: Igor Yakunin, TT

Hur tacklar du värmen?

Uppdaterad
Publicerad

Temperaturer runt 30 grader, stekande sol och tropiska nätter är vad som väntar den närmaste tiden. Hur trivs du med värmen? Berätta hur det ser ut hos dig eller dela med dig av hur du gör för att å bra under värmeböljan.

Njuter du eller lider av värmen? – Dela med dig av hur du klarar värmeböljan

Den nioåringen som läser SVT nyheter//fyller 10:) • Jag brukar bada i havet eller sjön det är skönt och svalkande kan ligga i hela dagen💦, men ett tips är att dricka mycket vatten jag fick solsting för någon dag sedan. Om ni får det ta en kylklamp och vira in den i en handduk och lägg på huvudet. Ha en skön sommar och drick mycket vatten! 😊

Hej och tack för superbra tips! :) Ha nu en skön sommar! Mvh Dalarnaredaktionen

Pinnat inlägg

Tusen tack till alla som skrivit in och berättat hur ni mår och hanterar värmen. Det har strömmat in olika tips på hur man kan kyla ned sig.

Chatten är härmed avslutad. Ta hand om er ute i solen!

Eva • När jag är överhettad tar jag på mig en kall våt t-shirt eller linne, det är obehagligt men man piggnar till.

Adde • Skaffade mig ett nytt portabel AC. Funkar bra uppemot 27 grader, sen så klarar den inte av att kyla ner. Tar en kalldusch lite då o då och lufttorkar mig efteråt. Har även frysta flaskor, isbitar och isklamper redo ifall ACn inte hjälper längre... Har mörkläggande markiser på mina fönster men de verkar inte hjälpa så mkt mot värmen. Vägrar ha datorn på när utetempen ligger över 26 grader så jag får oftast streckkolla på nån serie på TVn i stort sett hela dagen.

Fru Johansson • Dricker isvatten ,köper plastpåsar som det finns och fyller med vatten ,det blir kuber i dem .Jag gör 2stycken åt gången och lägger i frysen ,dessutom har jag 1 liter vatten i kylen .Lider av värmen eftersom jag inte har svettkörtlar under armarna, svetten kommer i pannan istället. Gör också glass och äter.

Superbra tips fru Johansson! Hoppas på lite svalare temperaturer snart! MVh Henrik på redaktionen.

Fröken Snöflinga • Jag mår mycket dåligt av värmen, lider både fysiskt och psykiskt. Jag behöver t ex vända på dygnet. Det i sig är inte så farligt för en nattuggla som mig, men det blir ohållbart när man ska upp och jobba tidigt. Nattjobb växer inte på träd, men jag är som mest skärpt i sinnet mellan 01 - 07. Men just nu alltså så börjar mitt riktiga ’dygn’ vid ca 20 på kvällen, är i full gång hela natten och går och lägger mig vid ca 0800. Jag bommar igen fönster och balkong, det är helt mörklagt hemma under dagtid, då sänker man temperaturen med ett par grader. Jag är ute på balkongen hela natten om så behövs. Min kropp klarar inte värmen, jag har svårt att andas och får ångest. Tål inte heller att svettas. Jag mår som bäst vid en temperatur av ca minus 5 - 10 C. Då kan jag t o m vara ute och campa, det är alla tiders! Jag drömmer om frostnupet gräs och vintergröna växter, smaken av snö i luften, vatten som forsar fram med istappar runtomkring. Då lever jag upp, och det märker omgivningen. På sommaren orkar jag inte att umgås med någon, bara hälsa. Inte så kul, men det är väl en verklig sommardepression jag har. Jag tror det är ljus och värme jag inte klarar av, det är inte min biologiska sfär. Jag tror också att folk i sydligare länder har mer ’värmevett’ än vad vi i norr har. De vet att stänga ute värmen, vila på dagen, söka svalka och skugga istället för sol och hetta. Varför man ska ut och bränna sig i solen har jag aldrig förstått. Det är inte snyggt med sönderbränd hud, det brukar också ge rynkor på äldre dar. Tänk på det, ni alla som jagar skönhetsidealen. Skönheten kommer inifrån.

Fröken Snöflinga • Jag glömde att tipsa om en rekorderlig törstsläckare (alla tandläkare bör ej läsa detta): häll upp ett glas (eller flera) med en mycket känd läskedryck (mormorsmor kunde dricka den redan 1886). Ställ in i kylen över natten så att kolsyran dunstar bort. Nästa dag sveper man den sammetslena gudomliga drycken, en perfekt blandning av socker och salt (kroppen behöver detta nu i värmen). När jag födde barn 1990 så fick jag detta serverat på BB då jag mådde illa. Så bra fungerar det. Men det är förstås en hemlighet, som alla känner till.

Bogdan X • Jag gör så här, dricker läsk och naturell vatten från kylskåpet, häller det ena el det andra i ett glas, och dricker via sugröret, utan is. Det blir ordentligt kall dryck, Om man dricker via sugröret. Underbart kallt, och svalkar bra.
Vill man vara extrem, så kan man göra följande: ha 2 flaskor (köpt) vatten, frys ner en flaska med 40% vatten (med korken uppåt), sedan ta ut ur frysen och fyll på med vatten. Det blir mycket is. Vill du att isen ska hålla i ca 3-4 timmar ute, så skaffa kylväska med minst 4 kylklampar. Upprepa proceduren varje dag, om du jobbar ute. Underbart kallt varje dag.

Andreas • Kokar till döds. Min hund lider nog ännumer

Ja, det är viktigt att komma ihåg djuren en sån här gång också!

Nisse • Saknar jordkällarna som var vanliga förr,då gick man ner en stund när det var hett och kom upp med en Loranga.

MarcusN • Änt de för kallt så ä de för varmt men medelvärdet brukar bli ju bra.. Och det finns ju dom som har det betydligt värre tex USA och Kanada med 45 grader + å skogsbränder som blir utan hus och hem. Själv dricker jag gärna kall mjölk i värmen:)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.