En person i grå tröja står i en inomhusmiljö och läser ett papper.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofie Nordquist i Leksand säger att ”hela veckan blev förstörd” av oron för den potentiella chockhöjningen. I videoklippet får hon också svar från Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg om varför de skickade ut brevet. Foto: Marja Andersson/SVT

Hyrestvist i Dalarna skapar oro för kraftiga hyreshöjningar

Uppdaterad
Publicerad

Sofie Nordquist i Leksand är både orolig och upprörd.

Orsaken är ett brev från Hyresgästföreningen som varnar för att hennes värd vill höja hyran med 15 procent – 1500 kronor i månaden.

– Jag har haft svårt att sova för att jag tänkt så mycket på pengarna, säger Sofie.

Det pågår en infekterad hyresstrid i Dalarna – där hyresgästerna hos privata fastighetsägare kommit i kläm.

Sedan det uppstod tvist i förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Mittnord i december har flera oroliga hyresgäster kontaktat SVT Dalarna.

Bostadsmarknaden i Dalarna

– Jag kan förstå och respektera den oro som situationen väcker. Men ansvaret ligger hos Fastighetsägarna Mittnord, säger Marcus Kjellin, strateg på Hyresgästföreningen.

Fastighetsägarna: ”Skrämselpropaganda”

Efter de avbrutna förhandlingarna har Hyresgästföreningen skickat brev till sina medlemmar med information om att Fastighetsägarna Mittnord yrkar på upp till 15,2 procents hyreshöjning, och en varning om att det kan bli en retroaktiv höjning.

– Skrämselpropaganda, säger Daniel Johansson, Näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna Mittnord.

Han hävdar att det aldrig varit frågan om så stora hyreshöjningar som 15,2 procent och att Fastighetsägarna i de muntliga förhandlingarna sagt att de kan lägga sig på 5,1 procent.

– Vi är beredda att skriva under på 5,1 procent idag, då blir det ingen retroaktiv höjning, säger han.

Skriftligt protokoll på 15,2 procents yrkande

Hyresgästföreningen å sin sida hänvisar till ett skriftligt förhandlingsprotokoll från 11 december som båda parter skrivit under. Där framgår det att Fastighetsägarna yrkar på upp till 15,2 procent.

– Det har förts samtal hela hösten, men vi uppfattar inte att Fastighetsägarna kommit med ett konkret yrkande förrän väldigt sent i förhandlingen. Om man då tidigare har diskuterat lägre nivåer så är det väldigt olyckligt att man går tillbaka till tre gånger så höga nivåer, säger Markus Kjellin.

Parterna har helt olika bild av vad som sagts och gjorts. Trots det hoppas både Marcus Kjellin och Daniel Johansson på att kunna återuppta diskussionen om hyrorna inom kort.

En delad bild som visar två män i olika miljöer. Till vänster står en man klädd i en ljus jacka med en krage, placerad vid en dörr i en stadsmiljö. Till höger syns en man i en svart ytterjacka stående utomhus framför flerfamiljshus, omgiven av snö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skrämselpropaganda” – Fastighetsägarna Mittnord och Hyresgästföreningen har helt olika bilder av vad som hänt i förhandlingarna om de privata fastighetsägarnas hyror för 2025. Foto: Alva Folkesson, Lotta Olin/SVT

Det här händer när parterna inte är överens

Om det uppstår en tvist mellan förhandlingsparterna finns det möjlighet att ta in en extern part – en oberoende skiljeman.

En ansökan kan då skickas in till hyresnämnden som utser en skiljeman.

Skiljemannen för samtal med alla inblandade parter och utfärdar därefter en rekommendation som parterna blir bundna att följa, annars riskerar man att bli skadeståndsskyldig.

Källa: Hyresförhandlingslagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Dalarna

Mer i ämnet