I Sverige har en köpfri dag firats sedan 1998 och intresset och förståelsen har ökat stadigt, säger Linus Pettersson, talesperson för nätverket.
– De flesta inser att det inte är hållbart att konsumera som vi gör. Enligt en undersökning från Demoskop var drygt 70 procent beredda att konsumera mindre just på grund av hållbarhetsskäl.
Det finns också de som blir provocerade och antingen tycker att dagen inte behövs, eller att en enda dag inte gör någon skillnad.
– Det är en symbolhandling, medger Linus Pettersson.
– Men det är viktigt att lyfta debatten.
Det kan vara svårt som enskild konsument att känna att man kan påverka i stort. Linus Pettersson förklarar hur man på sikt kan förändra.
– Ta bara en sådan sak som att hyra i stället för att köpa, som är en enkel sak man kan göra på personlig nivå. På sikt ger det företagen incitament att tillverka produkter som håller länge och som går att laga. Det är ju nyttan med sakerna man är ute efter, inte själva ägandet.
Ett annat tips är att tänka efter innan man köper något.
– Vänta en dag i stället för att för att falla för den första impulsen.
Fakta: En köpfri dag
En köpfri dag är en internationell kampanj som startade i Kanada 1992. I dag uppmärksammas dagen i mer än 60 länder.
Dagen infaller alltid den sista lördagen i november.
Den som deltar i En köpfri dag köper ingenting under 24 timmar.
Deltagandet är mest en symbolhandling, men tanken är att den som deltar ska känna hur lätt eller svårt det är för just den att avstå från att köpa saker och på så sätt kanske tänka till över sin konsumtion.
Källa: En köpfri dag (TT)