Till vänster porträtt bild på Carolne Dickson, har ljust hår och jacka i olika färger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser vargstammen ut idag? Hör Caroline Dickson på Länsstyrelsen i klippet. Foto: SVT/TT

Länsstyrelsen Dalarna om vargstammen: ”Hoppas fler vargar invandrar”

Uppdaterad
Publicerad

I Dalarna finns uppskattningsvis 85-90 vargar i dag. När länsstyrelsen beslutar var licensjakt ska bedrivas tittar man bland annat på storleken på reviren, om det finns genetiskt viktiga vargar i området och var det är mycket inavel.

– Vi hoppas att det ska invandra vargar från Finland och Ryssland, så att vi får en uppblandning, säger Caroline Dickson på Länsstyrelsen Dalarna.

Totalt har 149 vargar dött i Dalarna sedan 1977, det visar siffror från Rovbase, dit bland andra Naturvårdsverket rapporterar uppgifter om varg i Sverige. Dödsorsakerna är förutom licensjakt och skyddsjakt bland annat trafikolyckor, illegal jakt och sjukdom.

Den allra första vargen som sköts i Dalarna under licensjakt var en hane på 47 kg, som sköts på Näverberget i Leksand år 2010. Sedan dess har ytterligare 49 vargar skjutits under licensjakten.

Licensjakten på varg 2023

Länsstyrelsen kartlägger genetiska viktiga vargar

Varje år genomför länsstyrelsen en inventering för att få koll på hur vargstammen ser ut. Utifrån inventeringen justeras licensjakten och reviren.

– Vi har mellan 85 till 90 vargar i Dalarna enligt förra vinterns inventering. Vi har valt revir där det varit tätast med varg och inte finns genetiskt viktiga vargar, säger Caroline Dickson på Länsstyrelsen Dalarna.

Licensjakt på varg i Dalarna:

• Jakt får bedrivas från den 2 januari 2023 till och med den 15 februari 2023 eller till dess länsstyrelsen avlyser jakten.

• Jakten bedrivs för Dalarnas del i två gränsrevir: Almhöjdenreviret som delas med Västmanland och Örebro, samt Tinäset som delas med Gävleborg.

• Totalt får högst 14 vargar fällas, sex 6 i Almhöjdenreviret och åtta 8 i Reviret Tinäset.

• Jaktledarna är skyldiga att minst en gång i timmen avlyssna Länsstyrelsens telefonsvar om återstående tilldelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Licensjakten på varg 2023

Mer i ämnet