Glad kvinna gestikulerar framför en fotbollsplan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla barn har rätt till en meningsfull fritid” – Sheyma Sheiknur och Peter Berglund från RF-Sisu berättar varför satsningen behövs och hur den ser ut. Foto: Hannes Forssell/SVT

Idrotten ska stärkas i utsatta områden – miljonsatsning på västra Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar i ekonomiskt utsatta områden idrottar mindre. Nu satsar regeringen miljonbelopp för att hjälpa idrottsrörelsen att nå ut till fler unga – och i Dalarna ligger fokuset på västra Borlänge.

– Jag tror att det finns en jätteresurs för idrotten här, känslan är att man vill engagera sig, säger Sheyma Sheiknur, integrationskoordinator på RF-Sisu Dalarna.

Satsningen kallas för Idrottsklivet, och totalt ska 68 miljoner kronor fördelas fram till åtminstone 2025. För satsningens första år har RF-Sisu i Dalarna tilldelats totalt 1,6 miljoner kronor.

En av satsningens huvudsakliga målsättningar är att stärka idrottsrörelsens närvaro i de områden polisen ser som utsatta. I Dalarna finns ett sådant område – Tjärna Ängar i Borlänge.

Därför kommer Idrottsklivet i Dalarna fokusera först och främst på västra Borlänge.

”Särskild satsning”

– Vi har jobbat i Tjärna Ängar i många år, det här är inte nytt, det är en särskild satsning i redan befintliga strukturer, säger Peter Berglund, distriktsidrottschef på RF-Sisu Dalarna.

Enligt Berglund har det arbetet gett resultat.

– Vi har väsentligt fler tjejer från Tjärna Ängar som idrottar än vad det var för ett antal år sedan, säger han.

Organisationen siktar nu bland annat på att nå fem av tio unga, bygga ett nytt idrottscenter i Borlänge, och nå ut mer till flickor med utländsk bakgrund.

I klippet: Hör mer om hur fler unga ska börja idrotta i västra Borlänge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.