• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Starta klippet ovan för att höra när smittskyddsläkaren Anders Lindblom berättar om varför det är viktigt att vaccinera sig – och för vem det är allra viktigast. Foto: SVT

Influensasäsongen är på ingång – därför kan det vara bra att vaccinera sig

Publicerad

Årets influensasäsong är på ingång och i dag inleder Landstinget Dalarna sitt vaccinationsprogram. I första hand vänder man sig till riskgrupperna som nu erbjuds gratis influensaspruta.

För den som är gravid, över 65 år eller är kroniskt sjuk så är influensan extra kritisk. För att nå dessa grupper i större utsträckning erbjuds de gratis vaccin.

– Vi rekommenderar dem att vaccinera sig för att slippa att bli allvarligt sjuk eller dö av influensan, säger smittskyddsläkaren Anders Lindblom.

Vaccinet är den metod som man sett har bäst effekt på säsongsinfluensa. Om man ändå blir sjuk så gör vaccinet att symptomen blir färre och lindrigare, enligt landstinget.

Många väljer att inte vaccinera sig

Men trots att studier visar på de positiva effekterna så väljer många bort vaccinet. En av anledningarna är att man anser att det kan vara farligt att injicera vaccin.

Men det är en missuppfattning menar Lindblom.

– Som mest ger influensavaccinet en rodnad och svullnad vid injektionsstället. Man har inte heller sett någon koppling mellan narkolepsi och säsongsinfluensavaccin på samma sätt som man har gjort med vaccin mot svininfluensa.

I klippet ovan berättar Anders Lindblom om varför det är viktigt att vaccinera sig – och för vem det är allra viktigast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.