Inför valborg – räddningstjänsten avråder från att elda

Uppdaterad
Publicerad

Det är torrt och varmt i Dalarna och SMHI varnar för gräsbränder i större delen av länet. I nästa vecka är det valborg och att elda är en del av traditionen, något som räddningstjänsten avråder ifrån.

Enligt traditionen är det i nästa vecka dags att besöka en majbrasa för att fira in våren. Men det torra, värma vädret har gjort att brandrisken är hög och att risken för att elden sprider sig är stor.

”Eldning i skog och mark ska man absolut inte hålla på med”

Hos räddningstjänsterna i länet avråder man från att elda just nu och man ser såklart problemet med att det ska ordnas brasor.

– Gräsbränning och eldning i skog och mark ska man absolut inte hålla på med. Däremot är det skillnad med en majbrasa, där det är en begränsad yta som ofta är bevakad, det avråder vi inte från i nuläget, men sen kan det ju vara så att Länsstyrelsen fattar beslut om eldningsförbud och då får man rätta sig efter det, säger Anders Sörman på Räddningstjänsten Dala Mitt.

Om det blåser kan planerade brasor ställas in

Väderförhållandena under själva valborgskvällen kan också påverka. Blir det blåsigt finns risken för att planerade brasor får ställas in.

– Om det här vädret fortsätter över valborg skulle jag tro att man får fundera ett varv extra kring hur man ska göra med brasor, framförallt i de södra delarna av länet, säger Johan Szymanski, räddningschef på Norra Dalarnas räddningsförbund och fortsätter:

– För några år sedan då fick vi ställa in flera av brasorna för att det blåste och fanns risk för spridning.

Inget eldningsförbud i nuläget

Det är upp till varje kommun att tillsammans med räddningstjänsten besluta om eldningsförbud. Länsstyrelsen kan besluta om eldningsförbud över hela länet, vilket man bland annat gjorde under sommaren 2018. Skulle det bli fråga om eldningförbud ligger majbrasorna pyrt till, men i nuläget finns inga planer på ett sådant förbud.

– I nuläget inget som talar för ett eldningsförbud för hela länet eftersom brandrisken inte bedömts som hög överallt. Vi överlåter det till kommunerna att fatta egna beslut. Men vi följer läget dag för dag, så det kan ändras, säger Johan Erikson på länsstyrelsen Dalarna.

Starta klippet ovan och hör ställföreträdande räddningschef vid Södra Dalarnas räddningstjänst, Joel Hellbe om brandrisken på valborgsmässoafton.

Tips från räddningstjänsterna – tänk på detta om du ska ordna en majbrasa:

  • Anmäl till räddningstjänsten om du ska ordna en majbrasa.
  • Se till att förbereda inför brasan som man ska, den infon ska du få från räddningstjänsten när du anmäler brasan.
  • Var uppmärksam på brandrisken och eventuella förbud.
  • Följ väderprognoser och var uppmärksam på vinden när det närmar sig.
  • Var fortlöpande i kontakt med din lokala räddningstjänst.

Källa: Räddningstjänsterna i Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.