Inga åtgärder mot JK-anmäld polischef i Dalarna – misstänktes ha efterforskat källor

Uppdaterad
Publicerad

Den chef inom polisen i Dalarna som misstänktes ha efterforskat källor till medier bedöms inte ha begått något brott. Det konstaterar Justitiekanslern (JK) som inte vidtar några åtgärder eller öppnar någon förundersökning.

Anmälan till JK uppmärksammades först av Borlänge tidning förra veckan, då meddelades det också att den aktuella chefen skulle omplaceras tillfälligt.

Enligt anmälan ska polischefen ha försökt ta reda på vem eller vilka som lämnat uppgifter till media i samband med en omorganisation av personalen i myndigheten.

Slipper utredning av JK

Men JK finner ingen anledning att anta att något brott har begåtts, eller att förbudet mot repressalier har överträtts. Även detta har Borlänge Tidning skrivit om.

Dalarnas polisområdeschef Peter Karlsson bekräftar för SVT Dalarna att den berörda chefen nu återgår till sina ordinarie arbetsuppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.