Polischef i Dalarna omplaceras efter anmälan

Uppdaterad
Publicerad

En högt uppsatt polischef i Dalarna omplaceras och får andra arbetsuppgifter tills vidare efter att det kommit in en anmälan till Justitiekanslern, vilket Borlänge tidning var först med att rapportera.

Polischefen ha brutit mot efterforskningsförbudet på ett möte i Ludvika. Enligt anmälan ska polischefen ha försökt ta reda på vem eller vilka som lämnat uppgifter till media i samband med en omorganisation av personalen i myndigheten. 

I anmälan till Justitiekanslern från Polisregion Bergslagens grupp för skilje- och diciplinärenden (GSD) ska chefen vid samma möte även ha ”agerat på ett olämpligt sätt mot bakgrund av den yttrandefrihetsrättsliga regleringen”.

Justitiekanslern har i uppgift att kontrollera att Sveriges myndigheter och tjänstemännen sköter sitt jobb utifrån lagen.

Under tiden som utredningen pågår kommer polischefen omplaceras tillfälligt. Var chefen kommer att placeras är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.