Tingsrätten skriver i sin dom att det ”inte är visat att kommunen har överträtt artiklarna 2 (rätten till liv) eller 8 (rätten till respekt för familjelivet) i Europakonventionen”. Något som varit en förutsättning för att kommunen ska vara skyldig att betala skadestånd till föräldrarna.
– Det här är jätteproblematiskt. Det ska överklagas såklart, säger John Walters pappa Hans-Erik Sjöholm.
Rymde från HVB-hem – hittades drunknad
Femårige John Walter placerades i juni 2021 på ett HVB-hem i Hagfors av Falu kommun. Två veckor senare rymde han och hittades efter några timmar drunknad i en å.
Föräldrarna hade uttryckt oro över kommunens vilja att placera John Walter på hemmet, som tidigare kritiserats av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Men kommunen menade att säkerheten var tillräcklig.
Efter sonens död stämde föräldrarna Falu kommun på en halv miljon var i skadestånd.
Två anställda på HVB-hemmet dömdes i tingsrätten för vållande till annans död, men friades senare av hovrätten.
Personaltätheten avgörande
I dagens besked från tingsrätten menar man att utredningen inte kunnat visa att pojken, genom kommunens beslut, befunnit sig i en verklig och omedelbar fara.
Utredningen har inte heller visat att kommunen haft eller borde ha haft kännedom om att John Walter skulle komma att befinna sig i en situation där medarbetare på HVB-hemmet för en kort stund lämnade honom utan uppsikt och han kunde rymma från hemmet.
Tingsrätten drar slutsatsen att personaltätheten kring pojken är det som varit helt avgörande för säkerheten.
– Därför påverkas inte tingsrättens bedömning av att det fanns vissa brister på staket och grindar, säger rättens ordförande lagmannen Johan Rosén.
Utfallet kan bli prejudicerande enligt Centrum för rättvisa, som hjälpt föräldrarna att driva rättsprocessen mot Falu kommun.