– Vi filmar publiken, det är det som är tanken. Och tänker man på sin egen personliga integritet så kan man vara säker på att det här inte är några filmer som kommer att användas, om det nu inte blir så att de kan användas som bevis i en brottsutredning, säger Niclas Lagerstam, festivalgeneral, till SVT Värmland.
Anmälningar gjordes – men lades ner
Under fjolårssommarens festivaler i Dalarna gjordes en mängd anmälningar av olika typer av sexbrott. Totalt anmäldes 20 sexuella ofredanden, tre våldtäkter och ett våldtäktsförsök. Men nästan samtliga förundersökningar lades ner på grund av bristande bevisning.
På Putte i parken anmäldes förra sommaren tre fall av sexuellt ofredande. I ett av fallen dömdes en 16-årig man till ungdomstjänst efter att ha tagit en 14-årig kvinna på brösten. Den domen överklagades till Svea hovrätt.
LÄS MER: Anmälningar på festivaler lades ner
Flera satsar på säkerhet
Det här är dock inte första gången som kameraövervakning sker på festivaler. Även festivalen We Are Stockholm – som hålls i just Stockholm – valde förra året att införa kameraövervakning och även Peace & Love i Borlänge har satsat på säkerheten genom att försöka bygga bort mörka utrymmen.
Svårigheter trots övervakning
Men trots övervakning så är det svårt att även senare identifiera gärningsmannen, berättar polisen Emelie Andersson som är utredningschef på polisen i Dalarna.
Detta var exempelvis grunden till varför en person friades i Svea hovrätt för två fall av sexuellt ofredande på Peace & Love-festivalen i Borlänge, då det förvisso inte fanns kamerabevis, men däremot vittnen.
Även om både tingsrätten och hovrätten trodde på kvinnornas berättelser, så valde hovrätten att fria den misstänkte mannen, då vittnenas uppgifter gick isär om hur mannen hade sett ut.