Politikernas beslut att utreda en nedläggning av skolan och förskolan i Rörbäcksnäs väster om Sälen, slog ner som en bomb. Planen är att istället erbjuda plats på skolan och förskolorna i Lima – mer än fyra bil bort. Men många i Rörbäcksnäs jobbar fyra mil åt andra hållet – över landsgränsen, i norska Trysil.
Får åka fram- och tillbaka
I dag går det att lämna sina barn i byn men i fortsättningen skulle det alltså först bli drygt fyra mil till dagis i Lima innan en färd till jobbet. Sen tillbaka via Rörbäcksnäs och vidare till Trysil, totalt över åtta mil bort. Och sen samma resor tillbaka på kvällen.
Det skulle alltså kunna betyda resor på närmare 25 mil om dagen för att lämna och hämta på dagis.
– Jag tycker inte att det finns någon omtanke om eleverna som får åka så väldigt långt. Från ung ålder, säger Bernt Hellberg som i 35 år var lärare i Rörbäcksnäs.
Kommunen ser samma risk – men kan ändå lägga ner
I dag går tio elever på skolan i Rörbäcksnäs och på förskolan och fritids finns totalt 15 barn. Skulle skolan och förskolan läggas ner, så skulle det totalt sparas knappt 1.8 miljoner under nästa år enligt utredningarna. Men, trots att rektorerna som utrett förslaget, också ser samma risker som föräldrarna med nedläggningen, så ser de samtidigt inte finns några formella hinder att stänga allt redan till sommaren.
Politikerna i Malung-Sälens kommun, som anger besparingsskäl, ska ta ställning till det här efter årsskiftet.
Föräldragruppen protesterar
Protesterna växer dock inom föräldragruppen i Rörbäcksnäs som inte tror att man sparar några pengar på att lägga ner. Föräldrarna menar också att det orimligt att man måste resa närmare 25 mil om dagen för att utnyttja barnomsorgen.
– Avståndet till Lima för föräldrar som jobbar i Trysil är 80 kilometer. Att de ska hämta sina barn i Lima efter avslutad arbetsdag är helt absurt, skriver föräldrarna till politikerna.
De har också räknat ut att skolelevernas planerade pendling – mer än åtta mil om dagen i tio år – motsvarar 688 dagars förlorad fritid.
Ser positivt på blandade klasser
Rörbäcksnäsbon, och numerad pensionerad lärare, har stor erfarenhet från skolvärlden. Han har också på länsnivå, i samband med den riksbekanta skolstrejken i byn Drevdagen, utrett och kommit fram till fördelar med att barn går i mindre skolor med små blandade klasser – det som kallas B-form.
– B-form är bra. Då lär sig barnen att ta hänsyn och umgås med andra elever i olika åldrar. Sen pratar man ju så mycket om att det är stora klasser och lite lärare. Här är det en liten klass och ganska många lärare, är inte det bra då? säger Bernt Hellberg.
– Det finns ingen tanke på barnen som ska åka så väldigt långt.