Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En del elever ska placeras på Centralskolan i Malung och facket menar att det först på senare tid som de fått vara en del av diskussionerna om stadieindelningen. Foto: Sofie Lind/SVT

Elevflytt och tillfälliga lokaler – tidsplan för skolrockad i Malung oroar lärare

Uppdaterad
Publicerad

Tillfälliga lokaler, ombyggnationer och flytt av elever väntar i Malung till hösten. Målet är en tydligare indelning i låg-, mellan- och högstadieskolor.

Lärarförbundet är positiva till stadieindelningen men är samtidigt kritiska till hur själva processen gått till i kommunen.

– Många lärare är oroliga över vad som händer i höst, säger Jenny Brindsberg, ordförande för Lärarförbundet i Malung. 

Facket menar att insynen varit minimal och att tidsplanen för skolrockaden är alldeles för snäv inför skolstarten i höst.

– Det finns heller inte svar på hur länge det kommer vara så här, säger Jenny Brindsberg.

Valet 2022 Malung-Sälen

Kommunfullmäktige tog beslut om att se över stadieindelningen i juni 2019, men det var först efter nyår i år som Lärarförbundet började få insyn i processen, menar de. 

– Det ska byggas moduler som inte kommit än, det är ombyggnationer på Centralskolan som ska göras, vi ska avsluta och packa ihop allt på skolorna och flytta in. Och då är oron ”Om det inte blir klart då, vad händer då?”, säger Jenny Brindsberg.

Kommunen delar inte bilden

Den ansvariga politikern menar dock att planen var tydlig från början och hon tror på tidsplanen. Från kommunens håll menar man också att facket haft insyn.

– Allt går enligt tidsplan, säger Sofia Söderström (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, samtidigt som hon understryker att hon förstår att förändringarna kan leda till oro.

Så planeras ändringen av skolorna i Malung-Sälens kommun:

När en ny mellanstadieskola är byggd där Lillmons skola finns idag, så kommer följande stadieindelning i Malung bli:

• Blomsterbäcksskolan (idag F-5) kommer vara en F-3 skola.

• Malungsfors skola (idag F-5) kommer vara en F-3 skola.

• Lillmons ”nya” skola (idag F-5) kommer vara en 4-6 skola.

• Centralskolan i Malung (idag 6-9) kommer vara en 7-9 skola.

Fram till den nya skolan är byggd kommer det se ut såhär:

• Lillmons skola läggs ner, men vissa ämnen, så som slöjd, kommer fortfarande bedrivas i lokalerna.

• Årskurs fyra och fem från Lillmon placeras hösten 2022 i Centralskolan i Malung, i en seperat del av skolbyggnaden. Utemiljö och lokaler ställs i ordning vid Centralskolan. Årskurs 6 från Malungsfors – som på eget initiativs valt att flytta till Malung – kommer vara i huvudbyggnaden där högstadiet är tillsammans med sexorna från Centralskolan. Fyror och femmor kommer placeras i egna lokaler i anslutning till Centralskolan.

• Fler moduler kommer att sättas upp vid Blomsterbäcksskolan där justeringar och ombyggnationer av befintliga lokaler måste göras.

• Malungsfors blir en F-5 skola, till följd av att sjätteklassare i nuläget valt att flytta över till Malung.

• ”När den nya byggnationen är genomförd är planen att Lillmons årskurs 4-6 med tillfällig placering i Centralskolans lokaler och Malungsfors årskurs 4-6 slås samman till en enhet”, skriver Malung-Sälens kommun på sin hemsida. När byggnationen sker är fortfarande oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Malung-Sälen

Mer i ämnet