män i frack som går i marsch med lie över axeln, närbild på lupiner till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se körsångarna med frack och lie sjunga ”Kära lupin – nu tar jag ditt liv” i klippet ovan. Foto: Patrik Ölund/MDP-kvartetten

”Kära lupin – nu tar jag ditt liv” – körsång mot invasiva arter

Uppdaterad
Publicerad

Iklädda frack svingar männen i manskören MDP-kvartetten liebladen genom lupinerna och sjunger ”Kära lupin – nu tar jag ditt liv. Visan som har lagts ut på Youtube, är deras inlägg i debatten om invasiva växter.

Gubbgänget, som medlemmen Erik Åberg kallar kören i Falun, består av tolv till femton medlemmar där de flesta träffades på Västmanlands-Dala nation i Uppsala.

”Sommarserenad – kära lupin” heter visan som gubbgänget spelade in en musikvideo till under sommaren 2020:

– Det var en av de absolut varmaste dagarna den sommaren, 30 grader i skuggan. Så det var varmt med fracken, berättar Erik Åberg.

”Fullt av lupiner”

När Hans Lundin inte skriver texter och sätter musik till låtar om invasiva växter sjunger han även i coverbandet P-floyd.

Hur fick du idén till visan?

– Jag märkte hur dikena har fullt av lupiner, att de sprider sig och kommer upp i trädgårdar. Då satte jag mig ner och ritade på en text, säger han och fortsätter:

– Jag kände att om jag kan bidra och samtidigt leka med kreativiteten i en liten nisch – så gör jag väl det.

En liten insats

Hans Lundin arbetar också som lärare – något som han tror bidragit till sången om den invasiva växten.

– Jag har läst på. Det ska inte vara faktafel i låtarna även om jag leker. Man kanske kan göra en liten insats. Vill vi att våra gamla örter och växter ska ha en chans så kanske vi behöver stoppa de invasiva växterna. Det finns mycket tyckande – sen finns det faktiskt forskning och erfarenhet.

Se musikvideon och hör kören sjunga ”Kära lupin – nu tar jag ditt liv” i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.