Länsstyrelsens Jemt Anna Eriksson och en person som plockar blommor från en jätteloka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör Jemt Anna Eriksson om hur länsstyrelsens arbete ser ut nu – när de bara får pengar för informationsspridning om invasiva arter. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Länsstyrelsen får inga pengar till bekämpning av invasiva arter – ”Att de får breda ut sig hotar den biologiska mångfalden”

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för att bekämpa invasiva landarter har dragits in i år, vilket gör att Länsstyrelsen Dalarnas bekämpningsarbete inte längre kan fortsätta på samma sätt.

– Det är negativt att det ges mindre pengar till arbetet. Att bekämpa de här arterna är en del av vår arbetsuppgift så det är ett bekymmer att vi inte får medel för det, säger Jemt Anna Eriksson, enhetschef på enheten för naturskydd, Länsstyrelsen Dalarna.

Regeringens miljöbudget har bantats ner, så i år ges inga pengar till länsstyrelsens bekämpningsarbete för till exempel jättebalsamin eller parkslide.

– I fjol fick vi medel för själva bekämpningen och då ordnade vi bidrag till kommunerna, men nu har pengarna för åtgärder frusit inne. Däremot får vi medel för informationsspridning fortfarande. Så vi får jobba för de pengar vi får, säger Jemt Anna Eriksson.

Inget långsiktigt arbete

Tidigare har Länsstyrelsen Dalarna även upphandlat konsulter som i sin tur gjort insatser mot invasiva arter i till exempel skyddad natur i länet. Det var enligt länsstyrelsen ett långsiktigt arbete som nu inte är möjligt.

Hör hur länsstyrelsens arbete ser ut nu – när de bara får pengar för informationsspridning – och vad kan man som medborgare göra?

Medel till länsstyrelsen:

• 2022 fick Länsstyrelsen Dalarna cirka en miljon kronor för att kunna bekämpa de invasiva arterna på land. De fick även 900 000 kronor för att sprida information om växterna till dalfolket.

• 2023 får de inga pengar för bekämpningsarbetet. För informationsspridning får de däremot cirka 800 000 kronor.

• Pengarna skickas ut till länsstyrelserna från Naturvårdsverket.

• Via Artportalen kan man rapportera in invasiva arter.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.