– Hon säger själv i ett brev att hon börjar tycka att det är olustigt med kött. Familjen äter väldigt mycket grönt, som hon också anser vara billigt och bra, berättar Elisabeth Svalin Gunnarsson, författaren bakom ”En matbok”.
I ett brev långt senare bekräftar döttrarna att grönsaker ofta var huvudingrediensen: ”På somrarna i Sundborn så åt vi nästan bara vegetariskt”.
– Och de använder just ordet vegetariskt, vilket inte var så vanligt på den tiden.
Stort intresse
Det är just Karins korrespondens med sina nära och kära som ligger bakom den nya boken. Det skrivs väldigt mycket om mat som var ett stort intresse i familjen.
Först var tanken att göra en kokbok, men snart stod det klart att berättelserna runt maten måste få ta plats. Det blev då ”En matbok”, en flirt med titeln till Carl Larssons första bok ”Ett hem”.
Plumpudding till jul
Innehållet handlar om allt från familjens fascination för plumpudding till jul, till Karins recept och menyer. Inte illa för en huvudperson som till en början var novis i köket.
– När Karin mötte Carl kunde hon nästan inte ens koka ett ägg. De hade tjänstefolk hemma och hon ville bli konstnär, så hon hade inte ägnat matlagningen en tanke, berättar Elisabeth Svalin Gunnarsson.
Karin Larsson föddes 1859. 1883 gifte hon sig med konstnären Carl Larsson och från 1889 levde de i Sundborn där de skapade det världsberömda konstnärshemmet på Lilla Hyttnäs – i dag mer känt som Carl Larsson-gården.
Karin Larssons äppelskalsgelé
Allt togs tillvara i Karins kök, till och med äppelskalen.
• 1,5 kg äpplen
• 1,5 l vatten
• 1 citron
• Skal från ytterligare 10 äpplen ( gör en äppelsallad av köttet)
• 1,2 kg strösocker
• 15 g pektin special
• 3 g citronsyra
Koka upp vattnet, dela citronen och lägg i den.
Tvätta äpplena i kallt vatten, klyfta dem och lägg i det kokande vattnet tillsammans med äppelskalen.
Sjud i ca 30 minuter, häll massan i en sil och pressa lätt. Du bör få ut 1 liter.
Blanda socker pektin och citronsyra och lägg alltsammans i en kastrull. Koka upp och låt temperaturen komma upp i 105-106 grader.
Häll upp i noggrant rengjorda burkar. Sätt på locket och vänd upp och ner på burkarna tills de svalnat.