En katt ligger bekvämt i en pälsfodrad kattbädd på ett bord. Bredvid bädden håller en person fram en handflata med skott från luftgevär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har folk blivit stolliga?” – Följ med till katthemmet i Orsa och möt djurvårdaren Susanne och några av katterna som farit illa. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Katthemmet i Orsa larmar: Får in katter med skotthål och kulor

Uppdaterad
Publicerad

Frustration och oro har uppstått hos personalen på katthemmet i Mora och Orsa. På sistone har de omhändertagit katter som har skotthål i pälsen och kulor som sitter fast.

– Tre gånger på kort tid är ju för vanligt, säger djurvårdaren Susanne Johansson på katthemmet Andra chansen.

Det handlar om kulor från luftgevär som djurvårdarna hittat under huden på katterna, berättar hon.

– Det känns som att det är lite här och där, men i vilken omfattning har man ingen aning om. Det är på spridda orter också, så det säger ju nåt om att det kan finnas ett stort mörkertal.

Katthemmet Andra chansen hjälper ett 100-tal katter varje år att få nya hem. De märker just nu en ökning av att katter behöver omhändertas.

”Kastrera mer”

Det handlar inte bara om Orsa och Mora, utan djur från större geografiska områden.

– Vi behöver kastrera mer. Det behöver inte födas så här mycket kattungar. Under hösten har vi fått in omkring 30 privatägda kattungar som folk inte blivit av med. Det funkar inte i längre att katter bara råkar få kullar som inte är planerade, säger Susanne Johansson.

Det här säger lagen om utekatter och kastrering

Djurhållaren ska vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion av de djur som han eller hon ansvarar för.
Detta innebär att djurhållaren är skyldig att aktivt förebygga att djuren förökar sig utan kontroll, för att undvika problem med överpopulation eller oönskad avkomma.

Allmänna råd:

Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat.

Källa: Djurskyddslagen (2018:1192) Sjätte kapitlet, andra paragrafen, samt Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.