kvinna som står och håller i igelkott, närbild på tornfalk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den lilla tornfalken bli matad, hur många igelkottar Jessica tar hand om just nu, och hur metoden ”soft release” av ekorrar fungerar! Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Viltrehabiliteraren Jessica i Rättvik ger skadade djur en andra chans: ”En glädje att få släppa ut dem”

Uppdaterad
Publicerad

Tornfalkar, igelkottar och ekorrar. Det är inga vanliga husdjur som viltrehabiliteraren Jessica Johansson hjälper på gården i Furudal norr om Rättvik, men efter en tids vård och omsorg kan många skadade djur klara sig själva i naturen igen.

Om du hittar ett skadat vilt djur som du inte själv kan hjälpa på traven kan du inom 48 timmar kontakta en viltrehabiliterare eller kommunens skyddsjägare.

På Rättviks viltrehab jobbar volontärerna ideellt och står själva för arbetstid och matkostnader.

– Vi har tillstånd från Länsstyrelsen och Naturvårdsverket, berättar Jessica Johansson.

Var inte rädd för att hjälpa till

Om man stöter på ett skadat vilt djur är det första man bör göra att bedöma om djuret verkligen är lämnat eller skadat. Ofta är föräldrarna i närheten, och viltrehabiliteringen hjälper gärna till med rådgivning över telefon i första hand.

– En av de största myterna är att man inte kan lämna tillbaka ett djur som ”luktar människa” – det stämmer oftast inte. En mamma tar hand om sitt barn ändå, förklarar Jessica och fortsätter:

– En annan rolig sak är att ekorrar söker hjälp! Om de kommer och klättrar på benen så är de oftast hungriga eller törstiga, så då kan man ställa ut en bit mat eller lite vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.