gul fläck målas på en igelkott, två personer står bredvid skyltar som varnar för igelkottar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se igelkottarna klättra på kameran i Sandras och Davids trädgård, och hör hur färgmarkeringarna används – ”Grejen är att det faktiskt har hjälpt”. Foto: David Jenkins, Alfred Jakobsson/SVT

Östanfors i Falun sluter upp för att skydda igelkottarna: ”Alla vill hjälpa till”

Uppdaterad
Publicerad

Igelkotten är en rödlistad art på WWF:s lista, men i falustadsdelen Östanfors verkar igelkottarna trivas fint. Invånarna hjälps åt i Facebookgrupper med att hålla koll och skydda igelkottarna.

– Antalet igelkottar har minskat och vi försöker hjälpa till så gott vi kan, säger Sandra Pons.

Hennes man, naturfotografen David ”Baz” Jenkins, har tagit närbilder och filmer på igelkottarna i deras trädgård. Se dem i videoklippet!

Sorg efter trafikdödad igelkott

Robotgräsklippare och bilister lyfts som två stora faror för igelkottarna. När en igelkott blev ihjälkörd för några veckor sedan skapades en minnesplats där barnen lade ned blommor och gosedjur till minne av ”den gröna igelkotten”.

I Degerfors har en annan igelkott med grön färg på taggarna väckt ilska och kallats för ett busstreck, men Sandra Pons försäkrar att den vattenbaserade akrylfärgen är ofarlig för djuren och att märkningen görs i samråd med experter.

I videoklippet ovan får du se hur färgklickarna i Falun hjälpte en skadad igelkott.

man som pekar på lastpallar, igelkott som gömmer sig inne i lastpall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se trädgårdsprylen där igelkottarna har byggt ett bo, och andra tips på hur du kan få igelkottar att trivas och överleva Foto: Alfred Jakobsson/SVT, David Jenkins

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.