igelkott målad med grön färg och Emma Nygren från Nordens Ark

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se den färgmärkta igelkotten i Degerfors – och hör Emma Nygren från Nordens ark resonera kring olika tänkbara förklaringar. Foto: Privat/SVT

Igelkottar i Degerfors har målats med färg – se bilderna som skapar ilska

Uppdaterad
Publicerad

Klipp på en igelkott märkt med grön färg på ryggen har skapat ilska och debatt i Degerfors. Flera har synts till med liknande märken men ingen vet varför.

– Det är hemskt! Gillar inte om någon avsiktligt gör dem illa, säger Katarina Kamlin som fångade igelkotten på bild i sin trädgård.

Klippet har fått flera tusen visningar på sociala medier och i kommentarsfältet är många arga.

”Det verkar sjukt i högsta grad. Vi ska vara rädda om våra igelkottar, som mer o mer börjar bli sällsynta.”

”Oförlåtligt å tanklöst”

Katarina Kamlin brukar få besök av igelkottar i sin trädgård, men förra veckan fick hon syn på flera igelkottar med gröna märken på ryggen.

– Alla vi som gillar dem undrade och tyckte inte alls om det. Vi gissade att det kunde vara busiga ungar som inte förstod faran eller någon som ville räkna. Jag vet ingen i kvarteret som målar grönt för tillfället, säger hon.

Kommunen och länsstyrelsen ovetandes

SVT har frågat Degerfors kommun och länsstyrelsen men de känner inte till något om uppmärkta igelkottar. Enligt djurparken Nordens ark kan det finnas flera orsaker bakom färgen.

– Det kan vara av olyckshändelse, att igelkotten låg under någonting och blev målad på. Jag tycker att det ser ut som sprejfärg. Kan ha varit någon som varit elak och stygg med igelkotten och tyckt att det har varit roligt att färgmärka, säger Emma Nygren, bevarandesamordnare vid Nordens ark.

Fredat djur – krävs tillstånd för att hantera

Igelkotten är precis som andra däggdjur, fredad, och får inte hanteras hur som helst. Det behövs olika tillstånd för att hantera vilda djur.

– Dels kan det behövas etiskt tillstånd och tillstånd från Jordbruksverket eller Naturvårdsverket, säger hon.

Starta klippet för att se den färgmärkta igelkotten och höra Nordens Ark berätta varför det kan dyka upp färgglada igelkottar.

HOTEN MOT IGELKOTTEN

Igelkotten har minskat i antal och är nära hotad. 2023 fanns det 30 000 antal igelkottar i det vilda i Sverige. Här är några av hoten mot igelkotten:

  • Storskaliga jordbruk som besprutas med bekämpningsmedel. Dessa områden erbjuder varken mat eller boplatser (därför har trädgårdar och parker blivit extra viktiga områden för dess överlevnad).
  • Många igelkottar dör i biltrafiken.
  • Grävlingen är ett av få djur som kan döda en igelkott och de konkurrerar om igelkottens mat. Grävlingar har ökat i antal de senaste åren.
  • Via maten kan igelkotten få i sig miljögifter, som lagras främst i kroppsfettet. Igelkotten kan påverkas av miljögifter mer än andra däggdjur eftersom den samlar på sig ett stort fettlager inför vintern. När fettet förbränns under vinterdvalan frigörs energi, men också gifter. Eftersom detta sker under dvalan utsätts igelkottens organ för en lång exponeringstid, vilket ökar risken för skador.

Källa: WWF/Artdatabanken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.