Polis med uniform och utrustning i stadsmiljö. Bakgrund med park och byggnader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikpolisen Mikael Stolt konstaterar att alla inte vet att man är skyldig att stanna och hjälpa till vid en olycka. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Polisen: Så ska du göra om du är först på en olycksplats

Publicerad

Nu stundar en av de mest intensiva trafikhelgerna – påsken.

Har man otur kan olyckan vara framme – men hur ska man agera om man är först på plats? Är man till exempel skyldig att stanna?

Håll avståndet, var utvilad och håll hastighetsbegränsningen. Det är klassiska råd för den som ska ge sig ut i påsktrafiken.

Vad alla inte vet är att du som trafikant är skyldig att stanna och hjälpa till vid en olycka.

Eller som det uttrycks lite mer formellt i Trafikförordningen: ”En trafikant, med eller utan del i olyckan, ska stanna kvar på platsen. I mån av förmåga hjälpa skadade och medverka till de åtgärder som olyckan skäligen föranleder”.

– Tyvärr tror jag inte att alla har koll på det. En del som passerar en olycksplats ringer 112 och så åker man vidare, säger Mikael Stolt, gruppchef på trafikpolisen i Region Bergslagen.

Vad ska du göra mer om du kommer först till en trafikolycka? Hör polisens tips, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.