Kvinna med grått hår iklädd tröja och täckväst står utomhus, tittar in i kameran. I bakgrunden syns träd och en ladugård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du AnnaKarin Landin bland annat berätta om självförsörjningsgraden i vissa kommuner. Foto: Malin Gotlin/SVT

Hushållningssällskapet: Matproduktionen behöver öka

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är långt ifrån självförsörjande på mat. Man brukar säga att varannan tugga är producerad i Sverige och varannan importerad.

– Det finns kommuner i Sverige som inte kan försörja sin befolkning mer än någon dag, säger AnnaKarin Landin på Hushållningssällskapet.

Hushållningssällskapet gör nulägesanalyser över hur mycket mat som produceras i kommunerna. Syftet är att peka ut risker vid en eventuell kris och att visa på åtgärder som kan öka beredskapen.

– Då pratar jag med politiker och tjänstemän, men också med bönder, bagare och slaktare. Alla de här människorna kan tillsammans göra skillnad. Inte en och en.

Har gjort analyser för drygt 60 kommuner

Drygt 60 kommuner har tagit del av Hushållningssällskapets analys, en av dem är Ljusnarsbergs kommun. AnnaKarin Landin är positiv till kommunens ambition att öka sin självförsörjningsgrad. Samtidigt måste kommuner med goda odlingsförutsättningar ta större ansvar, betonar hon.

– De måste producera ännu mer. Vi kan inte förlita oss på att importera mat.

Byggs på åkermark

I vårt län har Örebro och Kumla den bördigaste marken, hur tar de sitt ansvar?

– Jag kan bli väldigt arg när jag ser hur det byggs på vår fina åkermark. Den går inte att ta i bruk igen. Det är inte så smart. Ett land som inte kan förse sin befolkning med mat är ett fattigt land.

Att vi är sårbara blev tydligt under pandemin. I mars 2020 infördes ett inreseförbud, men med ett viktigt undantag – personer som transporterade mat kunde fortsätta köra in och ut ur landet.

– Hade gränserna stängts så hade vi haft tre dagar med mat eftersom företagen jobbar med ”just in time”, så alla råvaror ligger på lastbilar.

– Det här har många svårt att förstå. Vi har varit så bortskämda med att bara gå till affären där det finns oändligt med mat, men det är inte sant.

Försörjningsbalans Kommun

Försörjningsbalans Kommun är ett projekt och ett verktyg för att kunna mäta produktionen och konsumtionen av livsmedel inom ett geografiskt område. Projektet drivs av Hushållningssällskapen i landet. Syftet är att öka den inhemska livsmedelsproduktionen.

Dessa kommuner i landet är med och jobbar med Försörjningsbalansen.

Blekinge län

Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby och Sölvesborg

Jämtlands län

Härjedalen, Berg, Östersund, Strömsund, Åre, Krokom, Ragunda, Bräcke

Jönköpings län

Gislaved, Sävsjö, Tranås, Nässjö

Kalmar län

Mörbylånga, Kalmar, Västervik, Borgholm

Kronobergs län

Lessebo, Ljungby, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge, Växjö, Älmhult och Alvesta

Norrbottens län

Piteå, Boden, Älvsbyn, Luleå

Stockholms län

Norrtälje, Södertälje, Nynäshamn

Södermanlands län

Nyköping, Strängnäs

Västerbottens län

Umeå, Vännäs

Västernorrlands län

Ånge, Sundsvall, Sollefteå

Västra Götalands län

Borås, Orust, Grästorp, Essunga, Vara, Götene och Vänersborg

Örebro län

Askersund, Degerfors, Hallsberg, Hällefors, Karlskoga, Kumla, Laxå, Lekeberg, Lindesberg, Ljusnarsberg, Nora och Örebro

Källa: Hushållningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.