– Vi har solidarisk prissättning. Det ska inte falla på att man inte har råd, säger Karin Alexandersson en av andelsmedlemmarna.
SVT Örebro är med en torsdag i slutet av mars när lagrade rotsaker och färskt grönt packas ner i medlemmarnas påsar.
Karin Alexanderson och hennes man Per-Olof flyttade från Falun till trakten där andelsjordbruket ligger under pandemin. Som nyinflyttade var de nyfikna på sina grannar och promenerade till den gamla finngården Rikkenstorp. Där fick de höra om den småskaliga odlingen och att det behövdes fler medlemmar.
– Vi tänkte att det där måste vi prova. Sedan blev vi helt sålda, säger Karin.
Sedan dess är hon och maken aktiva medlemmar. De är ofta med och packar påsar som ska levereras ut till övriga medlemmar. Så här års är utdelningen varannan vecka men under högsäsong är det varje. Då går också mycket tid åt till att skörda.
– Då hoppas man att det är mycket folk här så det går fortare, säger Sakari Anttila, en av andelsmedlemmarna.
Andelsjordbruk
- Andelsjordbruk är en produktions- och försäljningsmodell för livsmedel.
- Producenter och konsumenter har direktkontakt, långsiktiga avtal och delar på risker och belöningar.
- Modellen uppstod i Japan på 70-talet.
- Det första andelsjordbruket i Sverige startade 2001.
- Uppskattningsvis finns det nu omkring 100 andelsjordbruk i Sverige.