• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vattennivån i utloppet från Stora Aspan har höjts långt över den normala nivån. Foto: Hannes Forsell/SVT

Klass 2-varning för högt vatten råder

Uppdaterad
Publicerad

Vattennivåerna efter snösmältningen är ovanligt höga på grund av värmen som svept in över landet. SMHI har utfärdat en klass 2-varning i stora delar av mellersta Sverige, bland annat i Dalarna och Gävleborgs inland.

Varningen innebär att flödena i mindre vattendrag kan stiga till en nivå som uppkommer i genomsnitt en gång var tionde till vart femtionde år.

Linus Dock, meteorolog på SMHI, säger att vårfloden i områdena beror på den gångna veckans varma vindar från södra Europa.

Vårfloden 2018

Nära varningsnivåer

– Vi har haft väldigt höga temperaturen under slutet av veckan, och det har lett till en ganska snabb smältning av den här snön. Då har små vattendrag börjat fyllas upp och nått varningsnivåer, säger Linus Dock.

Vårfloden väntas kulminera under helgen för att därefter minska i styrka.

Svalare luft på väg

– Den kan tillta igen om värmen kommer tillbaka, men som det ser ut nu är svalare luft på väg, säger Linus Dock.

SMHI har dessutom utfärdat en klass 1-varning, som är den lägre nivån, i Uppsalas, Värmlands och Västernorrlands län, samt i Gävleborgs läns kustland och i Härjedals- och Jämtlandsfjällen.

– Man ska vara vaksam om man befinner sig i områden som ofta översvämmas. Då kan man försöka lyfta på saker som inte tål väta, säger Linus Dock.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2018

Mer i ämnet