Kocken ser flera fördelar med att låta skoleleverna laga maten

Uppdaterad
Publicerad

Förutom att eleverna på Södra skolan lär sig om vilken mat som är bättre för klimatet ser personalen flera fördelar med att låta dom vara med i skolköket.

– Det är underbart att ha barnen i köket, säger kocken Bo Laursen.

För ett år sen började Södra skolan i Falun med att elever i årskurs fem fick beräkna koldioxidutsläppen på måltider och sedan välja vilken vilken rätt de själva ville laga.

– De kan komma med lite konstiga recept just för att de har räknat ut vad som är klimatvänligt men sen blir det bra så vi lär oss också mycket.

”Bra att de ser hur maten görs”

Enligt Bo Laursen har det inte blivit dyrare för köket att låta barnen välja rätt och det har också blivit ett bra samarbete mellan skolans personal och köket.

– Det är också bra att barnen får se hur maten görs.

Personalen ser flera fördelar med att låta skoleleverna laga lunchen – se  mer i videon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.