På Södra skolan i Falun får skolbarnen laga klimatsmart mat – räknar ut klimatavtrycken själva

Uppdaterad
Publicerad

Varje torsdag får elever från femte klass laga maten till sina skolkamrater. De är de själva som har bestämt vilken rätt som serveras och har anpassat den för att få så lite klimatavtryck som möjligt.

Den här torsdagen är det Line Koij och Judith Cohen som har fått ta på sig kockmössorna och de är i full gång med att laga pizza.

För att göra den så klimatvänlig som möjlig har de bland annat valt skinka gjord på kyckling istället för fläskkött.

Dalarna – Klimatet i fokus

– Det var ganska svårt att räkna ut vad som var bäst för klimatet för det är mycket mat som har höga värden, berättar Judith.

Räknar ut klimatavtrycket

Eleverna har själva fått ta fram olika recept och i en app har de sedan räknat ut klimatpåverkan. De har fått räkna om och anpassa ingredienserna så att rätten kommer ner till max 0,55 gram koldioxid per portion.

– Nötfärs blev 3 helt på egen hand så då kan man inte ha det, säger Line.

När maten är klar så är det dagens kockar som serverar den till sina skolkamrater.

– Det ska bli spännande att se vad som tycker, säger Line.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet