Kanonsnö läggs trots snörik vinter – natursnö mest kosmetika

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det kommit mycket natursnö har de alpina anläggningarna fortfarande mycket snökanonsnö i backarna. Natursnön ses mer som en bonus.

– Dels ger det en härlig inramning, sen blir ytan väldigt fin när den blandas med snökanonsnön. Däremot hade vi inte kunnat haft öppet i anläggningen utan kanonsnö, säger Viktor Funcke på Romme alpin utanför Borlänge.

Trots att det kommit sådana mängder natursnö?

– Några av de flackare backarna fungerar att ha öppna på natursnö, men när man trycker ihop den natursnö som finns så blir det nästan inget kvar, de branta backarna hade inte klarat det med dagens pistmaskiner och mängden åkare, säger Viktor Funcke.

”Skulle funka”

Per Kempe på Bjursås ski center håller med om att det skulle ha varit klurigt att få till ett bra underlag trots snömängderna som kommit, men att det skulle ha gått med planering. Han menar att systemet med att lägga kanonsnö gjort att den alpina branschen i någon bemärkelse blivit bortskämd och att det mer handlar om en vana som nu görs från år till år.

– Vi har en och en halv meter snö i terrängen nu, skulle man hanterat den rätt från början och tagit höjd för att vi inte skulle haft kanonsnö, så nog fasen tror jag att det hade gått, säger han.

Töar snabbare

Snökanonsnön har dock egenskaper som gör att den är svår att leva utan för anläggningarna.

– Densiteten på natursnön är ungefär en femtedel jämfört med kanonsnön, vilket gör att det trycks ihop väldigt mycket mer, säger Per Kempe.

– Dessutom är kristallerna sådana att vårsolen tar mycket mer på natursnön, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.