En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en snökanon som sprutar snö i ett vintrigt landskap med en klar blå himmel. Den högra sektionen visar en man klädd i en ljus kavaj som står i en grönskande miljö under en klar himmel med träd i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Produktionen av konstsnö saknar finansiering eftersom budgeten för en uppgradering av anläggningen överskridits. Hör Fredrik Persson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, berätta om läget. Foto: Johan Lindgren/SVT. Hannes Forssell/SVT.

Konstsnön på Lugnet i Falun hotad – saknas tre miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Produktionen av konstsnö på riksskidstadion Lugnet i Falun är hotad. Det efter att budgeten för en uppgradering av anläggningen överskridits med tre miljoner.
– Jag har inte fått någon lösning presenterad för mig. Vi som profilerad skidstad kommer att behöva hantera det här, säger Fredrik Persson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Kostnaden för investeringarna i konstsnöanläggningen på Lugnet i Falun har blivit upp till tre miljoner kronor dyrare än planerat. Sedan tidigare låg den beslutade kostnaden på fem miljoner. Det här var tidningen Lokalt i först med att berätta.

Ingen finansieringslösning

I ett sent skede uppmärksammandes politikerna på att budgeten inte kunde hållas.

– Att utöka ett underskott med så mycket när vi inte ens har medel för vår verksamhet idag är otroligt allvarligt, säger Fredrik Persson.

I nuläget finns ingen finansieringslösning för projektet och enligt kultur- och fritidsnämndens ordförande är det ännu oklart hur det har kunnat bli så här.

– Vi vet inte själva i nämnden vad som har hänt, säger Fredrik Persson.

Extern utredning ska ge svar

En extern utredning har nu tillsats.

– Vi kommer att göra en kartläggning av hur den här processen har sett ut för att få en gemensam bild av vad som har hänt, säger Ulrika Gustavsson, tf chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Falun.

Nu hoppas nämndordföranden få svar för att kunna hitta lösningar.

– Jag har fullt förtroende för att nuvarande förvaltningschef kommer att återkomma med svar på dom frågor vi från politiken har ställt gällande hanteringen av hela projektet, säger Fredrik Persson.

I videon: Snön på riksskidstadion Lugnet hotad – det här blir konsekvenserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.