I dag betalar 12 av 15 av länets kommuner dyra pengar för konsulter som arbetar med barn-och ungdomsärenden på socialtjänsterna. Det fattas socialsekreterare i nästan varje kommun i länet, och trots inhyrda konsulter i Leksand klarar inte socialsekreterarna handläggningstiderna.
– Det blir ju brister i vårt arbete när vi inte kan uppfylla det som vi ska göra. Vi skulle vilja uppfylla att alla parter har en egen socialsekreterare. Men det ser ju inte ut som att det går just nu, säger Kristin Hamberg som är socialsekreterare och jobbar med barn och ungdomar i Leksand.
För att försöka hinna med ärendemängden har Leksands kommun betalat över 400.000 kronor för konsulter förra året bara på barn-och ungdomsavdelningen. Men konsulter kan även leda till mer arbete för kommunens anställda. Samtidigt får barnen och ungdomarna sina kontakter utbytta. Ibland får de inte ordentlig kontakt med sina socialsekreterare alls.
– Konsulter innebär ju i sig ett problem eftersom man hyr in dem under en kort period. Och hur blir det för våra klienter, de som vi är till för? Att de inte får det stöd och de råd som de behöver, säger Kristin Hamberg.
Växande branch för konsultföretag
Det finns pengar att tjäna för bemanningsföretagen och i dag finns ett tiotal företag som hyr ut konsulter i Dalarna till den dubbla kostnaden av vad en kommunanställd kostar.
Stora företag som Dedicare AB, Bemannia AB och Attendo Sverige AB hyr ut konsulter i länet. Det finns även egenföretagare och företag i mellanstorleken som Care on Demand, som dubblat sin personalstyrka av konsulter de senaste fem åren.
– Det har ju kommit fler personer. Fler blir nyfikna på att arbeta som konsulter, säger Niklas Ekelund som är vd på bemanningsföretaget Care on Demand som hyr ut konsulter till socialtjänsterna.
Företaget gick med 2,6 miljoner i vinst efter skatter och löneutbetalningar inom företaget förra året. Några av företagets 45 konsulterna hyrs ut till kommuner i Dalarna. Leksand är en av kommunerna som hyrde en konsult av företaget för att jobba med missbruksvård och försörjningsstöd, men tyckte inte att dom fick det som dom betalade för.
– Det stod på cv:t som vi fick att han var socionom. Det visade sig efter en kort tid att han inte hade gjort sin uppsats, att han hade uppsatsen kvar. Då avslutades kontraktet här, säger Zilha Fific som är avdelningschef på socialtjänsten i Mora.
Saknade färdig utbildning
Konsulten som kom och jobbade hade inte gått klart sin utbildning och tagit sin socionomexamen. Det är tillåtet att arbeta som myndighetsutövare inom försörjningsstöd och missbruk utan en komplett examen. Men Leksands kommun hade hyrt konsulten eftersom dom trodde att han var fullt utbildad, utan att själva kontrollera om det stämde.
– Det som lagstiftaren ställer som krav för det område som han har arbetat med, är inte ett område som specifikt kräver socionomexamen, säger Niklas Eklund, vd på Care on Demand.
Men de trodde ju att de fick en person med examen
– Vi har ju presenterat personen för dem. Det man har efterfrågat, det är en person som kan komma in och genomföra handläggning inom försörjningsstöd och missbruk. Det är ju också det som vi har levererat, säger Niklas Eklund.
Efter att ha avbrutit avtalet med konsulten har Leksands kommun ändrat rutinerna för kontrollerna av konsulter som dom anlitar.
– Jag kan säga att vi lärde oss en sak av det här, och konsultföretaget också, att alltid kolla upp och begära in examensbevis, vilket vi nu gör. Även om det inte är krav på socionomexamen så vill vi ändå försäkra oss om att det rätt kompetens som vi får in, säger Zilha Fific.