Så var första maj i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Första maj-firandet i Falun samlade mycket folk, bland annat 500 nazister som marscherade från regementet till Stora torget. Men i det stora hela så har det gått bra, menar polisen.

Fler än vanligt hade tagit sig ut på Faluns gator idag – även människor som vanligtvis inte brukade demonstrera.

SE MER: Här hittar du SVT:s liverapportering från dagen

Dalarna – 1 maj i Falun

Även om dagen började med Socialdemokraternas marsch genom Falun och med att försvarsministern Peter Hultqvist höll tal vid Folkets Hus, så var det annat som också stod i fokus.

Bland annat så har demonstrationen som nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen höll uppmärksammats och på de sammandrabbningar som kunde ha inträffat mellan dem och motdemonstranterna på Stora Torget i Falun.

500 nazister – men fler motdemonstranter

Polisen uppskattar att ungefär 500 nazister fanns på plats på Stora Torget i Falun, men betydligt fler motdemonstranter hade samlats även om de senare droppade av allteftersom.

LÄS MER: Här möts nazisterna av burop

Två polisanmälningar

Ungefär 250 poliser har jobbat under dagen och i det stora hela har det gått väldigt bra, enligt insatschefen.

Under dagen så gjordes två brottsanmälningar. Dels en om vapenbrott, då en motdemonstrant omhändertogs med ett pepparspray på sig, och en anmälan om hets mot folkgrupp, då någon tagit illa vid sig av något som en talare från Nordiska Motståndsrörelsen sa. Ingen förundersökning inleddes dock i det senare fallet eftersom det enligt polisen inte kunde konstateras att det begåtts något brott.

Senare inkom även en anmälan om misshandel efter att en person ska ha blivit träffad av en demonstrants sköld.

Nordiska Motståndsrörelsen och motdemonstranter har samlats på Stora Torget i Falun och får stå på varsin sida av torget. Foto: Martin Trygg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – 1 maj i Falun

Mer i ämnet