Avesta kommunpolis Thomas Nordström kör en radiobil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med kommunpolisen Thomas Nordström i Avesta. Enligt honom fungerar det nya vistelseförbudet mot en kriminell person än så länge som det ska. Foto: SVT

Kriminell man portad från Avesta – Polisen: ”Brottsligheten har minskat”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Avesta har lyckats bannlysa en man i 25-årsåldern från de offentliga platser där han tidigare skapat otrygghet. Det är första gången den nya lagen om vistelseförbud används i Dalarna.

– Den sorts brottslighet han varit tongivande i påverkar lokalsamhället mindre än tidigare, säger kommunpolisen Thomas Nordström.

Avesta blev först ut i Dalarna med att porta en person från utvalda delar av kommunen genom den nya lagen om preventiva vistelseförbud som trädde i kraft i början av året.

– Den här mannen är sedan tidigare dömd men ett vistelseförbud kräver inte att en person ska vara det, säger kommunpolisen Thomas Nordström.

Vistelseförbudet löper i sex månader i taget, och behöver förnyas av åklagare mellan varven.

Måste ingå i ”gruppering”

Det är inte belastningsregistret i sig utan den större bilden som avgör om en person ska få vistelseförbud. Fokus ligger på om personen tros begå eller bidra till brott som en del av det lagen hänvisar till som en ”gruppering”.

– Det finns ju olika definitioner, och vad man än kallar det – gäng, nätverk eller organiserad brottslighet – så har vi det i Avesta, säger Thomas Nordström

Finns än tuffare verktyg

Om en person skulle anses vara i högrisk för att begå brott kan polisen också ansöka om elektronisk övervakning, såsom en fotboja.

– Vi har valt att inte göra det i det här fallet, säger polisen Thomas Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.