Till vänster: Närbild på en glödlampa som hänger i en sladd i taket, i bakgrunden syns hur en person torkar av ett bord. Till höger: Fari Caken, restaurang och nattklubbsägare i Idre, fotograferad utomhus i vinterkläder framför ett snötäckt landskap.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det förenklar väldigt mycket för oss” – hör vad krögaren säger om de nya bestämmelserna. Foto: Sofie Lind/SVT

Krögare i Idre gläds att tillståndet om dans skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Många restaurangägare gläds åt att det omstridda danstillstånd nu planeras att tas bort. En av dem är restaurang- och nattklubbsägaren Fari Ceken i Idre.

Tillståndet har krävts vid danstillställningar, så som på nattklubb. Men det har varit oklart vad som gäller vid till exempel trubadurkvällar där dans inte är i fokus.

– Vi håller ju på med verksamheter som har alkohol. Om trubaduren sedan spelar en bra låt och gästen reser sig upp? Då vet vi inte hur man ska göra – ska vi säga till gästen? Nu blir det nog klarare, säger Fari Ceken.

Förslaget innebär att det på bland annat restauranger och nattklubbar inte längre krävs godkännande från Polismyndigheten för att få anordna en danstillställning, om de inte ligger på en offentlig plats.

Förenklar för restaurangerna

Det går åt mycket tid till ansökningarna, menar Fari Ceken, och även till att svara på remisser från polis, kommun och räddningstjänst. Hur det blir efter 1 juli i år, då lagen om tillståndet planeras upphöra, vet han inte än.

– När man söker tillståndet så kan polisen idag lägga till krav på vakter, det kan vara upp till sju stycken, så vi får se hur det blir med det. Men det förenklar väldigt mycket för oss att tillståndet tas bort, säger Fari Ceken.

I klippet: Hör om hur Faris och andra krögares verksamhet har påverkats av kravet på danstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.