Restaurangägaren Jacob Dakkour står vid köket i en av sina restauranger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man ska få dricks om man levererar” – se varför restaurangägaren Jacob Dakkour tycker om att dricksa och vad det kan vara bra för. Foto: Marja Andersson/SVT

Krögaren om dricks: ”Bra motivation för att höja servicen”

Uppdaterad
Publicerad

Tio procent i dricks – det snittar en av krögaren Jacob Dakkours restauranger i Dalarna. Ett tillskott som han menar ger personalen extra inkomst och motivation att ge gäster bättre service.

– Det varierar hur mycket dricks vi får men vi snittar på tio procent på notan på vår restaurang där det är mest dricks, säger Jacob Dakkour som driver flera restauranger i Borlänge och Falun.

Flera restauranger i Dalarna har märkt att dricksen ökat efter att de börjat använda en ny typ av kortterminal där gästerna ska välja hur mycket dricks de vill ge i procent genom förinställda alternativ. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter Dalarna har gjort.

Skillnad mellan restaurangerna

Jacob Dakkour har olika kortterminaler på sina restauranger, bland annat den nya varianten.

– Det blir enklare för gästen med dessa.

Men då hans restauranger har lite olika inriktning varierar dricksen mer på grund av det än vilken slags kortterminal de har.

– På den ena restaurangen har vi en högre servicegrad och den ger mest dricks.

Dricksen som kommer in på hans restauranger delas sen lika mellan personalen.

Två personer, en man och en kvinna, intervjuas i en galleria i Falun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dricksa eller inte? Så tänker några besökare i Falu centrum. Foto: Marja Andersson/SVT

Dricks – det här gäller

  • I de fall restaurangpersonalen tagit emot dricks är den skattepliktig och ska tas upp som inkomst av tjänst i inkomstdeklarationen. Detta gäller oavsett om beloppet finns med i en arbetsgivardeklaration eller kontrolluppgift från arbetsgivaren eller inte.
  • I de fall företaget tar hand om dricksen och fördelar den bland personalen utgör dricksen inkomst för företaget och lön för anställda. Eftersom företaget i detta fall är att anse som utgivare av dricksen är företaget skyldigt att betala arbetsgivaravgifter på utbetald ersättning.

Källa: Skatteverket

Hur tänker du när det gäller dricks?

Nu stänger vi den här chatten. Tack för ert engagemang i frågan, över 300 inlägg har kommit in! Du kan läsa alla här under.

Lasse • Visst har resturangfolk kollektivavtal? Då ska det räcka. Man kanske skulle lagt dricks på min yrkeskategori också. 10% på en bilreparation som kostar kunden 8000:-. 800:- i dricks för väl utfört arbete. Gör man ett bra jobb så kommer folk tillbaka, då kan arbetsgivaren ge högre lön. Då behövs ingen dricks. Ge pengarna till de gamla istället.

Lars Berglund • Varför ska man ha dricks för att göra sitt jobb är det för att restaurangbranschen betalar svältlöner?
Har du betalat 5 ggr priset för drickat mot vad det dyra systembolaget tar så känns det inte särskilt vettigt men det är väl upp till var och en. Kanske ge dricksen till välgörenhet istället.
Med önskan om ett gott nytt år till alla.
Lars

Fia • Dricks är skattepliktig. Före 1988 la skatteverket på 5 % extra skatt på all serveringspersonal eftetsom de fick dricks. Vill restaurangerna tillbaks till det systemet? Dricks är extra ersättning för utfört arbete. Oredovisade pengar är svart ekonomi

Diana • Branchen måste skärpa sig. Jag som kund lägger mina surt förvärvade pengar på att gå ut och äta. Vill ha en trevlig stund och njuta av god mat. Vill branchen jaga hem mig med era kortterminaler som kräver dricks vill inte jag gå ut. Jag kan laga mat hemma och njuta av trevligt sällskap istället. Jag vill inte bli uppläxsad av unga på krogen.

Anita • För mig känns det nästan som tiggeri.
Jag avstår från att dricka när det är förinställt i terminalen.

Lars-göran • Helt idiotiskt med dricks. Jag förväntar mig service och vänligt bemötande på krogen, men det gör jag på Ica, Willys, fordonsbesiktningen mfl. Ska man behöva dricka dom också?

Andreas • Värst är när man står i baren och beställer en vanlig fatöl och får fram en terminal med dricksval.
Vilken del av servicen ska jag ge dricks för? Att de plockar fram ett glas eller drar i spaken?

Linus • Dricks
Är en gåva för väl utfört arbete.
Den skall man inte betala skatt för.
Gåvo skatten ÄR borttagen.
Så ger alltid i handen!

George • För några år sedan hade vi mängder av tiggare utanför butiker och varuhus. Nu har de flyttat in på krogen. Har slutat gå på restaurang sen i somras. Vill inte bidra till förnedringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.