Flera restauranger och krogar i Dalarna har börjat använda de nya kortterminalerna med förinställda dricksalternativ, istället för terminaler där gästerna själva fyller i valfritt totalbelopp.
– Vi införde det här för att göra det tydligare för gästen. Det har varit mycket problem med totalbeloppet, folk fyllde i pinkod och annat istället, säger Sara Idberg på företaget Kassacentralen.
Kassacentralen levererar betalsystem till bland annat restauranger och var först i Sverige med kortterminaler med procentsatser för dricks.
Dricksen ökar med nya systemet
Sara Idberg menar att det inte fanns någon baktanke med att införa färdiga val för dricks.
– Sen är det ju kul om konsumenten dricksar mer om den vill det, tidigare kanske de rundade av till närmsta 10 kronor.
På den nya typen av terminaler finns också en knapp för ”Ingen dricks”.
SVT Nyheter Dalarna har varit i kontakt med restauranger runt om i länet. Av de som har den här typen av betalningsalternativ säger de allra flesta att dricksen har gått upp. Bland de som inte har den ligger dricksen kvar på ungefär samma nivå som tidigare.
”Kanske känner sig snål”
Men frågan är om den nyare typen av betalterminal kan göra att kunder känner sig tvingade att dricksa.
– Det är alltid kunden som bestämmer om de vill ge. Men jag kan hålla med om att man kanske känner sig snål om man inte ger något när det går att välja en viss procent, säger Ture Eriksson, vd på en restaurang i Leksand där de nya betalterminalerna infördes i somras.
Mikael Nilsson driver restaurang i Älvdalen och han har valt bort terminaler med procentsatser.
– Jag tycker att de blir lite påtvingande. Jag tror många trycker för att de får dåligt samvete eller för att man blir stressad.
Hur tänker du när det gäller dricks?
Lasse • Visst har resturangfolk kollektivavtal? Då ska det räcka. Man kanske skulle lagt dricks på min yrkeskategori också. 10% på en bilreparation som kostar kunden 8000:-. 800:- i dricks för väl utfört arbete. Gör man ett bra jobb så kommer folk tillbaka, då kan arbetsgivaren ge högre lön. Då behövs ingen dricks. Ge pengarna till de gamla istället.
Lars Berglund • Varför ska man ha dricks för att göra sitt jobb är det för att restaurangbranschen betalar svältlöner?
Har du betalat 5 ggr priset för drickat mot vad det dyra systembolaget tar så känns det inte särskilt vettigt men det är väl upp till var och en. Kanske ge dricksen till välgörenhet istället.
Med önskan om ett gott nytt år till alla.
Lars
Diana • Branchen måste skärpa sig. Jag som kund lägger mina surt förvärvade pengar på att gå ut och äta. Vill ha en trevlig stund och njuta av god mat. Vill branchen jaga hem mig med era kortterminaler som kräver dricks vill inte jag gå ut. Jag kan laga mat hemma och njuta av trevligt sällskap istället. Jag vill inte bli uppläxsad av unga på krogen.