Den gravida kvinnan kom till Falu lasarett för igångsättning men fick plötsligt hjärtstopp under och slutade andas i samband med förlossningen. Hon avled efter 1,5 timmes hjärt- och lungräddning.
Barnet förlöstes med urakut kejsarsnitt och överlevde.
Fick blodproppar av fostervattnet
Efteråt konstaterades det att kvinnan hade proppar i blodet av fostervattnet, så kallad fostervattenemboli.
En anhörig anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), för att reda ut om propparna hade kunnat förhindrats genom behandling. Kvinnan hade nämligen sökt vård för olika symptom flera gånger månaden inför förlossningen och fick uppföljande kontroller som inte visade tecken på havandeskapsförgiftning.
Region Dalarna skriver i ett yttrande till IVO att ”fostervattenemboli är en mycket ovanlig diagnos som alltid är helt oförutsägbar och oftast dödlig för patienten”. IVO konstaterar också att komplikationen är ovanlig och oförutsägbar, och bekräftar att det inte finns någon metod för att lösa upp sådana proppar.
”Jag klandrar inte vården”
I beslutet från IVO framgår det att vården inte gjorde något fel kopplat till behandlingen.
– Det är bra att det inte har begåtts nåt fel. Jag klandrar inte vården men jag ville verkligen att allt skulle gås igenom ordentligt, för man vill inte att det ska hända någon annan, det var därför jag gjorde anmälan, säger anmälaren till SVT.
Förlossningen på Falun lasarett får dock kritik för bristfällig dokumentation av insatserna under hjärt- och lungräddningen.
Mödradödlighet:
I Sverige inträffar det cirka fem mödradödsfall per 100 000 levande födslar, vilket även blir ungefär fem dödsfall per år i landet.
Fostervattenemboli var dödsorsaken i nio registrerade fall mellan 2007 och 2023.