Nyfödd bebis och kvinna som står i ett rum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska kvinnor får hjälp på postpartum-mottagningen – hör kvinnosjukvårdens verksamhetsutvecklare om planerna. Foto: Jonna Björnbom / SVT

Region Dalarna planerar för ny postpartum-mottagning – ska hjälpa mammor efter förlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Nyblivna mödrar i Dalarna får snart en tydlig plats att vända sig till om de upplever besvär efter förlossningen – en mottagning som kan ge hjälp både fysiskt och digitalt.

Mer än var femte kvinna som har upplevt fysiska besvär efter förlossning uppger att de inte vet var de ska vända sig för att söka vård. Det framkommer i den så kallade Graviditetsenkäten där gravida kvinnor och nyblivna mammor svarat.

– Resultatet är värdefullt för att förstå vad vi behöver förbättra i hela förlossningsvårdkedjan. Till exempel bättre information om vart man ska vända sig för att få rätt stöd vid eventuella besvär efter sin förlossning. Vi bygger just nu upp en postpartum-mottagning som troligen kommer igång i höst, säger Emelie Sternö som är verksamhetschef på kvinnosjukvården i Dalarna.

Samtidigt visar enkäten, som gjordes under 2023, att nio av tio kvinnor känner sig trygga med förlossningsvården i Dalarna.

I videoklippet: Så ska kvinnor får hjälp på postpartum-mottagningen – hör kvinnosjukvårdens verksamhetsutvecklare, Helena Tengvall, om planerna.

Vad betyder post partum?

  • Postpartum är ett latinskt begrepp som syftar på tiden direkt efter förlossningen då kroppen återhämtar sig.
  • Begreppet används dessutom i postpartumdepression, vilket på svenska även kallas förlossningsdepression.

Graviditetsenkäten

  • Sedan december 2020 erbjuds gravida kvinnor och nyblivna mödrar möjligheten att besvara Graviditetsenkäten. Den togs fram i ett samarbete mellan SKR, Graviditetsregistret, Bristningsregistret, SFOG (Svensk förening för Obstetrik och Gynekologi) samt Barnmorskeförbundet.
  • Enkäten syftar till att fånga kvinnornas upplevelse av sin hälsa och deras erfarenheter av vården under graviditet, förlossning och tiden därefter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.