kvinna med glasögon och brunt hår, med två kycklingar på axeln. Hon håller i en äggkartong och tittar mot kameran.
Livs levande kycklingar ur ägg direkt från butikshyllan. Pricken och Gullefjun ska snart få flytta ut till de andra hönsen. Foto: Marja Andersson/SVT

Kycklingarna Pricken och Gullefjun kläcktes ur butiksägg – ”Makalöst”

Uppdaterad
Publicerad

Nathalié Eriksson i Blötberget utanför Ludvika ville utöka sin hönsflock och provade ett annorlunda grepp. Ur ett paket med ekologiska ägg från matbutiken kläckte hon kycklingarna Pricken och Gullefjun.

Efter ungefär tre veckor i hennes äggkläckningsmaskin tittade dunbollarna ut, vilket P4 Dalarna var först att berätta om.

– Det kan det vara bra att ha höns från olika stammar, så att det inte blir inavel, säger Nathalié Eriksson.

Hur kom du på att testa med ägg ur en äggkartong?

– Det var det billigaste alternativet, annars får man köpa avelsägg och så kanske det ändå inte blir några. Så vi bestämde oss för att testa med köpeägg.

Därför kan butiksägg bli kycklingar

Men hur kan det då bli kycklingar av butiksägg? Det beror på att en del ekologiska äggproducenter har tuppar bland hönsen – men det är inget krav för att äggen ska räknas som ekologiska. Finns det tuppar i flocken kan ägg som säljs i butiken vara befruktade. För att det verkligen ska kläckas en kyckling krävs dock att ägget ruvas eller ligger i en kläckningsmaskin likt den Nathalié använde.

Ekologiska ägg

Ekologiska äggproduktion följer KRAV:s regler. I sammanfattning innebär dessa till skillnad från konventionell hönshållning bland annat att:

• Hönsen ska ha utevistelse när vädret tillåter, och varje höna ska ha haft tillgång till utevistelse under minst en tredjedel av sitt liv

• Flocken får högst bestå av 3000 hönor

• Hönsen ska ha daglig tillgång till grovfoder

• Fodret ska utgöras av enbart ekologiska foderråvaror

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.