En grupp ungdomar samlas i en inomhusmiljö på Djuråsskolan där en Ofelia Lehtola i vit tröja håller en bok eller ett häfte. Övriga personer i bakgrunden är klädda i avslappnad stil och engagerar sig i konversationer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad drömmer du om att jobba med i framtiden? Ja, på Djuråsskolan i Gagnefs kommun talas det nu mycket om gymnasievalet. Ett stort och viktigt val som stakar ut framtiden de närmsta tre åren för vissa och lägger grunden för en livslång karriär för andra. Foto: Johan Lundahl/SVT

Lågt intresse för bristyrken – snart dags för gymnasievalet i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

På måndag öppnar gymnasievalet i Dalarna. Vilken linje ungdomar väljer spelar en avgörande roll för att lösa den kompetensbrist som råder i flera branscher, menar Arbetsmarknadskunskap i en ny rapport.

– Intresset för olika yrken ökar när vi pratar om dem, säger Emelie Örtlund, kommunikatör på Arbetsmarknadskunskap.

Undersökningen, som är baserad på svar från ungdomar mellan 13 och 19 år, visar att intresset är lågt för de branscher med störst kompetensbrist, som utbildning, vård och tekniska yrken.

– Många har dålig koll på vad olika yrken faktiskt innebär. Drivkrafter om att jobb ska vara kreativt och utvecklande finns i många bristyrken, men det vet ungdomarna inte om, säger Emelie Örtlund.

Vill ha hög lön

Enligt undersökningen gör ungdomarna ofta sina val utifrån förutfattade meningar eller drömmar om hög lön.

– Ju mer vi pratar om olika yrken desto mer ökar intresset och kunskapen för bristyrkena, säger Emelie Örtlund som under sista veckan innan gymnasievalet varit vid Djuråsskolan i Gagnef och undervisat om arbetsmarknadskunskap.

Ofelia Lehtola som lyssnat på Emelies föreläsning ska göra ett medvetet val nu, men är inte orolig över att byta inriktning och följa sina drömmar längre fram i livet.

– Jag tror inte att det är så jätteviktigt vad man väljer när man är 15 år. Man kan ju enkelt byta karriär i framtiden, säger hon.

Stora möjligheter med alla program

Emelie Örtlund tror att det generellt finns många fördomar mot yrkesprogrammen och att samhället och skolan måste jobba med att slå hål på de myterna.

– Du kan ta studenten med en yrkestitel idag men ändå välja mellan väldigt många utbildningar på högskolan.

Hur viktigt är gymnasievalet?

– Det finns inget rätt eller fel val. Frågan är vilka drömmar och mål man har och vad man ska göra med sitt gymnasieprogram. Det är klart att man ska sikta på sina drömmar. Men det är bra om man har en plan B, säger Emelie Örtlund.

I videon nedan berättar hon mer om inom vilka yrken det är brist på arbetskraft.

Emelie Örtlund som är kommunikatör vid Arbetsmarknadskunskap står framför en whiteboard i ett klassrum i Djurås skola i Gagnef. Flera ämnen inom arbetsmarknadskunskap, utbildning och attityder är skrivna på whiteboarden.  I förgrunden syns två elever som sitter vid ett bord, delvis synliga. Klassrummets inredning, inklusive stolar och bord, är synlig i bildens nederkant.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På måndag öppnar gymnasievalet – Emelie Örtlund på Arbetsmarknadskunskap i Dalarna tycker att det är viktigt att följa sina drömmar och att ha en plan B. Foto: Johan Lundahl/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.