Undersökningen, som är baserad på svar från ungdomar mellan 13 och 19 år, visar att intresset är lågt för de branscher med störst kompetensbrist, som utbildning, vård och tekniska yrken.
– Många har dålig koll på vad olika yrken faktiskt innebär. Drivkrafter om att jobb ska vara kreativt och utvecklande finns i många bristyrken, men det vet ungdomarna inte om, säger Emelie Örtlund.
Vill ha hög lön
Enligt undersökningen gör ungdomarna ofta sina val utifrån förutfattade meningar eller drömmar om hög lön.
– Ju mer vi pratar om olika yrken desto mer ökar intresset och kunskapen för bristyrkena, säger Emelie Örtlund som under sista veckan innan gymnasievalet varit vid Djuråsskolan i Gagnef och undervisat om arbetsmarknadskunskap.
Ofelia Lehtola som lyssnat på Emelies föreläsning ska göra ett medvetet val nu, men är inte orolig över att byta inriktning och följa sina drömmar längre fram i livet.
– Jag tror inte att det är så jätteviktigt vad man väljer när man är 15 år. Man kan ju enkelt byta karriär i framtiden, säger hon.
Stora möjligheter med alla program
Emelie Örtlund tror att det generellt finns många fördomar mot yrkesprogrammen och att samhället och skolan måste jobba med att slå hål på de myterna.
– Du kan ta studenten med en yrkestitel idag men ändå välja mellan väldigt många utbildningar på högskolan.
Hur viktigt är gymnasievalet?
– Det finns inget rätt eller fel val. Frågan är vilka drömmar och mål man har och vad man ska göra med sitt gymnasieprogram. Det är klart att man ska sikta på sina drömmar. Men det är bra om man har en plan B, säger Emelie Örtlund.