Den torra sommaren gör att många lantbrukare inser att fodret inte kommer räcka i vinter. Därför försöker många bönder desperat få ställa djur i slaktkö till hösten. Men köerna är långa.
”Det känns oroande”
Kajsa Peterson är ekologisk mjölkbonde i Horndal. Hon har lyckats ställa 20 av sina kor i slaktkö. Men anstormningen till slakterierna oroar henne ändå.
– Vi vet inte hur mycket foder det blir till vintern och det betyder att vi kanske behöver slakta ännu fler. Men vi vet heller inte om slakterierna kommer slakta i den takt som de säger. I fjol sålde de inte tillräckligt med kött och då slaktar de inte djur. Det betydde att vi fick ha levande lager på gården och blir det så i år vet jag inte vad vi gör för vi har inte foder till det.
Kajsa Peterson berättar att foderproblematiken är något som hon går och funderar på hela tiden.
– Det känns oroande. Man går och tänker på hur man ska få fram foder. Det gnager hela tiden, säger hon.
Inga lediga tider förrän nästa år
HK Scan är ett av de företag som lantbrukare kan vända sig till för att slakta djur. Men Scan har fullt upp i höst med de kunder som bokade slakt redan tidigare i år. För de som ringer nu är beskedet dystert. Inte förrän nästa år finns det lediga slakttider.
I Bjursås utanför Falun driver Jan Forssell ett lantbruk inriktat på nötköttproduktion. Han sitter också i styrelsen för Siljans chark, som äger länets största slaketeri utanför Rättvik. Jan Forssell är själv bekymrad över situationen. Men han är samtidigt optimistisk och menar att det nu är tid för samarbete och nya idéer. En av lösningarna, tror han, är att använda restprodukter från livsmedelsföretag.
– Jag har pratat med flera företag som är beredda att sälja restprodukterna som djurfoder istället för att tillverka biogas. Vi måste hitta sådana lösningar. Den sista utvägen är att man måste slakta fler djur än som går att sälja.
Vädjar till politikerna
Att tvingas nödslakta djur är något som Kajsa Petersson inte ens vill tänka på.
– Det känns tufft nog att behöva skicka djur på slakt som man egentligen inte hade tänkt skicka. Om man inte ens kan använda dem som mat blir det ju bara slöseri, säger hon.
Det finns dock ett sätt att minska slaktköerna och därmed hjälpa lantbrukarna. Både Kajsa Petersson och Jan Forssel vädjar nu till både politiker och svenska folket att köpa svenskt kött i höst.
– Det skulle hjälpa oss enormt mycket. Det skulle skapa utrymme för fler att slakta, säger hon.