drönarbild över Himmelslätta, kvinna som ler på bild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulla Nyström berätta om vad finanskrisen som slog till hösten 2008 innebar för etableringsplanerna, och vägen fram till hur Himmelslätta ser ut idag. Foto: Patrik Boberg/SVT, Anders Hansson/SVT

Långsam start för Himmelslätta airpark – första spadtaget togs redan 2008

Publicerad

I mars 2008 tog initiativtagaren Ulla Nyström och Gagnefs kommunalråd ett gemensamt spadtag för Himmelslätta airpark söder om Djurås. Men under de senaste 16 åren har det i huvudsak varit andra än flygentusiaster som har etablerat sig intill flygfältet.

Anledningarna till det, vilka visioner markägaren och initiativtagaren Ulla Nyström hade 2008, och vad hon tänker nu när alla tomter är sålda, ser du i videoklippet.

Vad är en airpark?

Sveriges första airpark anlades i Siljansnäs i Leksands kommun, där området var utformat så att flygentusiaster skulle kunna landa sport- och fritidsflygplan, och taxa dem hela vägen fram till bostäder där de kunde parkeras.

Himmelslätta airpark, med 25 tomter i Gagnefs kommun, har byggts i samma anda, men all verksamhet på området behöver inte vara flygrelaterad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.