– På 17 år har hälsoundersökningarna i Västerbotten räddat 587 personer från att dö i förtid. Dessutom har invånarna i Västerbotten numera bäst psykisk hälsa i Sverige. Hälsosamtalen handlar om livet och att hitta en väg till något positivt, säger Lena Reyier.
Ger bild av hälsa och livsstil
Västerbottensmodellen går ut på långsiktiga hälsoundersökningar av alla 40- 50-, och 60-åringar. Undersökningarna ger en bild av befolkningens hälsa och livsstil. BMI, blodtryck, kolesterol och fysisk aktivitet är några av de faktorer som undersöks. Dessutom förs genomgående samtal om hälsan.
Enligt en studie från 2015 som gjordes på Västerbottensmodellen så var dödligheten i de åldersgrupper som berördes nästan tio procent lägre än i resten av landet.
Modellen infördes i mitten av 1980-talet. I studien har forskare granskat befolkningens hälsoutveckling mellan 1990-2006.
Jobba mer förebyggande
Lena Reyier föreslår nu i en motion att vårdcentraler i Dalarna ska få större möjlighet att på samma sätt jobba förebyggande och göra människor medvetna om sin egen hälsa och livsstil. Och att det ska göras genom regelbundna hälsokontroller av primärvården.
– Därför anser vi att invånarna i Dalarna ska erbjudas en hälsoundersökning likt Västerbottenmodellen med ungefär 10 års mellanrum för genomgång av sin hälsostatus och med handfasta råd för att nå bättre hälsa, säger Lena Reyier.